4 vrste tkanina u koje nije dobro da stavljate omekšivač

4 vrste tkanina u koje nije dobro da stavljate omekšivač

Kada želimo da odeća koju peremo lepo miriše i bude mekana, koristimo omekšivače. Oni će uistinu omekšati tkaninu, redukovaće statički elektricitet i dodati miris našem vešu.

 Photo: Shuterstock

Međutim, neke tkanine ne bi trebalo da tretirate omekšivačem.

1. Tkanine od mikrofibera

Photo: Pixabay

Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima, tkanine od mikrovlakana izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem, polako ćete da uništite njihova svojstva i ujedno i skratiti rok trajanja vlaknima.

2. Sportska odeća

Photo: Shutterstock

Većina sportske odeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju, odnosno upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbovanju znoja.

3. Odeća od nezapaljivih tkanina

Photo: Pixabay

Mnoga radna odela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar – štite od vatre na mestima gde ste izloženi potencijalnom požaru.

Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno deluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i na kraju ih čini zapaljivima.

4. Peškiri

Photo: Pixabay

Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji – da upijaju vodu. Baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj "voska" zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo.

Zatvoreno za komentare.