5 caka kako da vam bude toplije u stanu

5 caka kako da vam bude toplije u stanu

Budući da nedihtovanje vrata i prozora dovodi do toga da se gubi dosta toplote iz kuće, trebalo bi proveriti kakvo je stanje i u slučaju da je dihtovanje slabo zalepiti namenske sunđeraste trake na vrata ili prozore. 

 Foto: Shutterstock

Toplota iz kuće može da odlazi i kroz pukotine između prozora i zida. To se može sprečiti zatvaranjem pukotina pur penom koja se veoma jednostavno koristi.

Postoji još sitnih a korisnih stvari koje mogu da pomognu da u kući bude toplije.

1. Prljavi radijatori po kojima se nataložila masnoća slabije greju. Jednostavno pranje ovih grejnih tela, koje bi trebalo praktikovati bar jednom nedeljno, pomoći će da radijatori bolje greju.

2. Radijatori, ali i druga grejna tela kao što su termoakumulacione peći, grejalice i slično će takođe bolje grejati ukoliko ih ne zaklanjamo komadima nameštaja, ali ni ukrasnim maskama što se neretko čini. Na njima takođe ne bi trebalo ni sušiti veš. To je dvostruko štetno, jer se s jedne strane tako umanjuje količina toplote za grejanje a s druge strane stvara se vlaga u kući.  

Foto: Pixabay

3. Iako se čini da zavese ne mogu da pomognu u zadržavanju toplote u kući, to nije tačno. Pomažu čak i one tanke, a najbolje rešenje su zavese od deblje tkanine.

4. Kako bi se sačuvala toplota unutra, važno je i kako se stan provetrava. Najbolje je na kratko širom otvoriti vrata. Na taj način ćete postići da se vazduh brzo promeni a zidovi ostanu topli. 

Foto: Pixabay

5. Goli podovi, bez tepiha, makar bili i drveni kao što je slučaj sa parketom uvek su hladni. To možda može da prija leti ali kada je hladno poželjno je podove pokriti. Naravno topli, vuneni tepih najbolje je rešenje a po njemu je i najprijatnije hodati.

Zatvoreno za komentare.