5 razloga zašto su putovanja dobra za vas

5 razloga zašto su putovanja dobra za vas

Prva asocijacija na reč putovanje jednima je druženje, drugima odmor, a trećima zalasci sunca koje će još dugo da pamte. Svako putovanje je uzbudljivo, zabavno i dobro za naše fizičko blagostanje, a postoje još neke prednosti putovanja koje su izvrsne za mentalno i emocionalno zdravlje.

Foto: Pixabay

U nastavku saznajte zašto su putovanja višestruko korisna za vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Smanjuje stres

Stres i svakodnevne obaveze mogu vas odvratiti od onoga što vam je zanimljivo i potrebno. Odmor od dnevne gradske gužve je neophodan kako bi se um opustio, a telo napunilo dodatnom energijom.

Foto: Pixabay

Najbolji način da to postignete jeste da spakujete kofere i pronađete odredište na kome ćete odmoriti i um i telo. Jedno američko istraživanje pokazalo je da se kod 80% ispitanika nivo stresa smanjuje već nakon jednog ili dva dana na putovanju, bez obzira na višesatno pešačenje i razgledavanje.

Pomaže vam da spoznate sebe

Kada odete na putovanje vaš cilj je da se opustite i odmorite, a pritom imate dovoljno vremena za razmišljanje i spoznavanje mnogih stvari kojih do tada niste bili svesni. Šta više, avanture koje proživite na putovanju šire vašu perspektivu i čine vas svesnijima i otvorenijima.

Foto: Pixabay

Istraživanje i upoznavanje novih mesta i ljudi vam može dati novi početak ako se oporavljate od teškog udarca u životu, a neki putujući svetom jednostavno pronađu novu strast u životu.

Čini vas sretnijima i zadovoljnijima

Putovanje vas čini srećnijima i opuštenijima, te pomaže da spoznate lične ciljeve i interese. Osim toga, daje vam priliku da se odmaknete od svakodnevnih obaveza i prestanete da se osećate "zarobljeno". Novi događaji i iskustva koja steknete na putovanjima pomažu umu da se ponovo poveže povećavajući raspoloženje i samopouzdanje.

Foto: Pixabay

Osim toga, samo planiranje putovanja pozitivno utiče na ljude, čak i više od iščekivanja nečeg opipljivog, poput novog mobilnog telefona.

Pojačava mentalno i emocionalno zdravlje

Razgledavanje mesta na kome se istovremeno osećate uzbuđeno i zastrašeno pozitivno utiče na vaše mentalno i emocionalno zdravlje. Stvari koje vas plaše na kraju ispadnu manje strašne nego što su izgledale u vašoj glavi.

Foto: Pixabay

Isto tako, suočavanje s poteškoćama u nepoznatom okruženju primorava vas da izađete iz zone udobnosti i prilagodite se situaciji što bolje možete, a upravo to vas čini fleksibilnom, strpljivom i snažnom osobom. Drugim rečima, putovanje pomaže da se rešite prirodne teskobe i nestrpljivosti.

Utiče na kreativnost

Upoznavanje i razgledanje nepoznatih sredina povećava kognitivnu fleksibilnost, odnosno dubinu i integraciju vaših misli. No, to se ne dešava dok se odmarate u ležaljci pored mora, nego onda kad upoznate lokalnu sredinu, običaje i arhitekturu. Produženo putovanje poboljšaće vašu produktivnost i veštine rešavanja problema, zbog čega ćete imati veće šanse za napredovanje u poslu.

Foto: Pixabay

Putovanje ima velike prednosti, no treba naglasiti da jedino dobra priprema i planiranje garantuju kvalitetan odmor. Panika i stres zbog kašnjenja ili pakovanja u poslednjem trenutku pokvariće vam putovanje pre što uopšte krenete.

Zatvoreno za komentare.