5 razloga zbog kojih žene žive duže od muškaraca

5 razloga zbog kojih žene žive duže od muškaraca

Prosečni životni vek današnjeg čoveka iznosi 78 godina i devet i po meseci. Ali prema statistikama, novorođena devojčica može da očekuje da će živeti 81 godinu, dok dečak rođen iste godine treba da očekuje da će živeti 76, što je 5 godina manje.

Muškarci su biološki i sociološki u nezgodnijoj poziciji tokom celog života. Evo zašto.

Devojčice su jače dok su u utrobi majke

- Dečaci se u stomaku majke razvijaju sporije nego devojčice, što znači da su im veće šanse da će umreti ako se prevremno rode zbog slabije razvijenosti pluća ili mozga - objašnjava doktorka Marijen Legato, profesorka kliničke medicine na Univerzitetu u Kolumbiji.

Žene manje rizikuju od muškaraca

- Nenamerne povrede su treći po redu uzrok smrti među muškarcima. Na ženskom spisku su na šestom mestu. Ali i za to je kriva biologija: deo mozga koji se nalazi u prednjem delu lobanje kontroliše odgovornost i proračunavanje rizičnosti, a taj deo se mnogo brže razvija kod žena, nego kod muškaraca - objašnjava doktorka Legato.

Zbog toga muškarci vole više da rizikuju, pa upadaju i u više nevolja koje mogu biti pogubne.

Žene kasnije podležu srčanim bolestima

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod muškaraca i žena, ali muškarci više obolevaju od njih i češće umiru od njih, čak u tridesetim i u četrdesetim godinama.

Žene u proseku razvijaju srčane bolesti 10 godina kasnije od muškaraca. One su zaštićene od njih do menopauze, jer njihova tela do tada proizvode mnogo estrogena, koji arterije održava jakim i fleksibilnim.

Žene imaju bolje društvene odnose

Prijatelji su lekoviti. Ljudi sa jakim društvenim vezama imaju 50 odsto manje šansi da umru prevremeno od onih sa samo nekoliko društvenih kontakata, tvrde u britanskoj studiji iz 2010. godine.

- Većina muškaraca zadržava svoj stres i svoje brige za sebe, dok žene traže ljude i pričaju sa drugima - objašnjava doktorka.

Izuzetak su venčani muškarci, što još jednom potvrđuje zaključke do kojih su mnoge studije došle: da su oni zdraviji i da duže žive.

Žene bolje brinu o svom zdravlju

Žene za 24 odsto više posećuju doktora, tvrdi Agencija za istraživanje i kvalitet zdravstvene nege.

- Zapravo, čak četvrtina (28 odsto) muškaraca ne ide na redovne preglede. Muškarci najčešće poriču da su bolesni ili umanjuju svoje simptome, jer ne žele da odu kod doktora i da saznaju da nešto nije u redu - tvrdi doktorka Legato.

Zatvoreno za komentare.