5 stvari koje roditelji zaista rade kad deca spavaju

5 stvari koje roditelji zaista rade kad deca spavaju

Autor duhovitih knjiga o roditeljstvu, tata Klint Edvards, iskreno je objasnio šta roditelji zaista rade kada njihova deca spavaju. Kad postanete roditelj, čujete puno predloga šta biste trebali da radite dok vaša deca spavaju.

Foto: Shutterstock

To vreme, bilo da se radi o popodnevnom snu ili o spavanju preko noći, čini se kao neko čarobno vreme u kojem je sve moguće i kad ne iskoristite to vreme kako biste hteli ili kako se od vas očekuje da ga iskoristite, osećate kao da ste podbacili kao roditelj.

"Kad nisam radio i bio sam s decom celi dan kod kuće, mnogo puta sam čuo i čitao o tome kako bi roditelji trebali da iskoriste vreme kada njihova deca dremaju. Činjenica je da dremanje obično traje od nekoliko minuta do nekoliko sati i ponekad je to jedino vreme koje roditelj ima da dođe k sebi i da ne 'poludi' do kraja, a mislim da je to mnogo važnije nego čista i uredna kuća. I mislim da se mnogi drugi roditelji jednako osećaju. Stoga, budimo iskreni", kaže Klint Edvards, autor duhovitih knjiga o roditeljstvu i navodi nekoliko stvari koje roditelji zaista rade dok njihovi mališani spavaju.

1. Sede na kauču i uživaju u tih par trenutaka u kojima se niko ne penje po njima

Deca se penju po vama, potežu vas, prigovaraju i sa svakim dodatnim detetom penjanje, potezanje, prigovaranje se povećava i ponekad imate osećaj kao da ćete 'pući'. Stoga je popodnevni san jedina prilika za roditelja koji je po cele dane s decom, da može u miru sedeti i osećati se kao čovek.

Želim da naglasim, ovo nipošto ne znači da ne volimo svoju decu i njihov nepresušan izvor energije, ali ako cele dane provodite s njima, znate o čemu govorim. Dremanja mogu biti jedino vreme koje roditelj na puno radno vreme ima i to sedenje u miru (pa čak i kad se radi o 15 minuta) u vašem najdražem uglu doma uveliko olakšava ostatak dana.

Foto: Shutterstock

2. Napokon gledaju nešto što ih stvarno zanima

Postoji par stvari koje su izolirajuće kao mala deca i ponekad je gledanje nečeg što nije Pepa Prase ili Snežno kraljevstvo ili dečje pesme na JuTjubu jedino što vam pomaže da se osećate kao da ste deo odraslog sveta.

Gledanje nečeg na televiziji ili računaru što vas stvarno zanima daje vam snage da izdržite ostatak dana i potvrdu da ima nečeg drugog u svetu osim vaše dece i dečjeg sveta. 

3. Čitaju knjigu koja nema ilustracije u sebi i sadrži složene rečenice

Kao i većina drugih roditelja, znam napamet slikovnice i dečje knjige svoje dece. Takođe, znam gotovo celi deo s dečjim naslovima u našoj knjižnici i većinu vremena osećam se kao da zajedno s decom živim s njihovim omiljenim književnim junacima.

Ali, kao odrasla osoba, moram priznati da mi nedostaju knjige za odrasle koje hrane naš mozak, koje imaju pravi sadržaj, fabulu, strukturu i složene rečenice i koje mi govore nešto o stvarnom svetu. Verujem da nisam jedini koji priznaje da vreme kada deca spavaju koristim za čitanje knjige u tišini i osećam se neverovatno srećno.

Foto: Shutterstock

4. Seks

Za roditelje male dece postoji samo par prilika kad mogu da uživaju u seksu: to je popodnevni san, večernji sati kada deca spavaju i kada su deca s nekom trećom osobom, bilo da je to baka, deda, dadilja, prijateljica itd. Naime, sve opcije imaju svojih mana.

Kad govorimo o dremanju, ono najčešće ne traje dovoljno dugo, a kada deca zaspe naveče, vi ste preumorni za bilo šta drugo. Ali, ono što je sigurno, ako imate izbor između seksa i čišćenja kuće kada deca spavaju - odaberite seks. 

5. Spavaju

Nakon što se poslednju noć prospavali samo par sati, poprilično je lako zaspati zajedno s decom tokom njihovog popodnevnog dremanja. I verujte mi, popodnevni san, nakon što ste većinu noći probdeli budni - jedna je od boljih stvari u životu!