5 vrsta odmora za obnavljanje energije

5 vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog, modernog života. 

Foto: Shutterstock

Svaki organizam preoptereti se pre ili kasnije i zato je veomo važno biti svestan svog stanja i granica, kao i reagovati na vreme kako bi se to sprečilo.

Međutim, odmor nije nešto što dolazi u samo jednom obliku i nije svima potrebna ista količina. U narednim redovima možete pročitati kojih to pet vrsta odmora bi moglo da bude ključno za blagostanje organizma.

Pauza

Već smo spomenuli sindrom pod nazivom burnout, a koji se može desiti svakome od nas. Zbog toga je važno postaviti granice koje treba da očuvaju zdravlje, i fizičko i psihičko. Morate napraviti pauzu i dati sebi vreme da se odmorite i napunite baterije.

To može da znači da uzmete slobodan dan koji ćete spojiti sa vikendom, konačno odete na prekopotrebnu nedelju odmora ili jednostavno ne preuzimate nove projekte ukoliko ste u mogućnosti da birate. Poenta je da shvatite kada ne smete više da se opterećujete.

Foto: Shutterstock

Vreme za sebe

Svakome koristi da ostane povremeno sam sa sobom, čak i više nego što mislite. To ostavlja prostora da osvestite šta vam se dešava u životu i postanete svesni situacija koje vam oduzimaju previše energije.

Na taj način moći ćete i sebe da upoznate bolje i da lakše razmislite o planovima i narednim koracima u porodičnom i poslovnom životu. Probajte i da budete svesni sopstvenih osećanja i da ih ne potiskujete.

Spavanje

Ponekad vam je jednostavno potrebno da se naspavate da biste se dobro odmorili. Stručnjaci preporučuju sedam sati sna kao minimum, a ukoliko ne spavate ni toliko, ne iznenađuje ukoliko ste umorni i malaksali.

Ako nemate vremena da odmah nadoknadite sav propušten san, kratko dremanje u toku dana može da bude rešenje za osveženje, ali to ne deluje isto na sve ljude. Pored toga, ovo nije dugoročno rešenje i ukoliko vam se stalno spava u toku dana, nešto ipak morate da promenite.

Foto: Shutterstock

Vreme napolju

Iako u slobodno vreme često poželimo samo da gledamo neki film ili seriju, što je sasvim u redu, možda ipak treba napraviti pauzu od gledanja u ekran i baviti se nečim drugim. Jedan od primera bio bi da izađemo i prošetamo, naročito ako je u blizini priroda.

Već smo spomenuli koncept šumskog kupanja koje pomaže u snižavanju stresa i borbi protiv upala, a tu je još puno drugih studija koje potvrđuju da je šetnja uvek zdrava i dobra opcija. Makar i 10 minuta dnevno biće osvežavajuće.

Vreme sa drugima

Baš kao što nam je potrebno vreme za sebe, tako nam je potrebno da i da budemo okruženi drugim ljudima.

Da bi to vreme bilo kvalitetno provedeno i svrsishodno, treba da budete okruženi ljudima u čijem društvu možete da budete prirodni i koje vam uvek prija da vidite.

Ima i onih ljudi koji iscrpljuju i njih treba izbegavati i generalno, a naročito u ovakvim situacijama, već se fokusirati na one ljude nakon čijeg društva ćete se osećati odmoreno.

Zatvoreno za komentare.