6 pitanja i komentara koje nikada nećete čuti od kulturnih i inteligentnih ljudi

6 pitanja i komentara koje nikada nećete čuti od kulturnih i inteligentnih ljudi

U današnje vreme kočnice su svima popustile i nije uvek lako proceniti kada nekim svojim pitanjem ili komentarom prelazimo meru dobrog ukusa i lepog vaspitanja.

Foto: Shutterstock

Ipak, postoje reči koje zaista nisu prikladne, te ih kulturni i inteligentni ljudi nikada neće izgovoriti.

Smršao/la si!

Pitanje "da li si ti to smršala" možda za vas ima dobru konotaciju, pa čak i pohvalu, kompliment, ali ukoliko niste bliski sa osobom kojoj to govorite, ne možete biti sigurni da li je ona želela da smrša.

Isto se odnosi i na komentarisanje povećanja telesne mase. Jednostavno, čak i kada smo sa nekim baš bliski, ova tema je uvek klizav teren za pristojnost.

Izgledaš odlično za svoje godine!

Kada izgovorite ovako nešto, podrazumeva se da je osoba u godinama i da od nje očekujete smanjenu vitalnost i loš izgled. Tako da, uprkos tome što ste je pohvalili, ostavljate prostor da se oseti loše. Zato uvek izaberite drugačiju konstrukciju i pre kažite "baš dobro izgledaš".

Foto: Shutterstock

"Možeš da se udaš"

Ovaj komentar je ostatak nekih prošlih vremena i najčešće se upućuje u prilikama kada se proba neki od kulinarskih specijaliteta neudate devojke. U želji da pohvalite nečije kulinarske sposobnosti, bolje izaberite druge reči, jer je za mnoge ljude pitanje braka tema u kojoj ne trpe komentare.

"A planiraš li decu?"

Slično kao i prethodno, ovo pitanje je previše intimno i zahteva veliku bliskost sa osobom kojoj ga upućujemo.

Čak i da ostavimo po strani preteranu uvredljivost koja danas krasi mnoge ljude, ovim pitanjem rizikujete i da nekoga ozbiljno povredite, jer ako niste bliski ne možete znati da li na primer da osoba ima zdravstveni problem u osnivanju porodice.

Foto: Shutterstock

"Ijao, šta sam čula"

Svi mi volimo da virnemo u tuđe živote i da ih prokomentarišemo, ali ukoliko to radite, vodite računa da razgovarate sa osobama koje su vam bliske. U suprotnom, svako vaše komentarisanje govori više o vama, a osobi kojoj se obraćate da verovatno po ćoškovima razgovarate i o njoj.

"Gde ideš"

Sigurno svi imamo nekog od komšija koji ne može da propusti da postavi ovo pitanje kada vidi da smo se negde zaputili.