6 saveta kako da produžite vek trajanja veš mašini

6 saveta kako da produžite vek trajanja veš mašini

Veš mašina je jedan od onih kućnih aparata čija nam je pomoć zaista dragocena. Nisu jeftine ni nove mašine ni popravke, pa vredi povesti računa kako bi veš mašina trajala što duže i radila što bolje. Evo nekoliko saveta kojih bi se valjalo pridržavati. 

Foto: Pixabay

1. Lepo je što mašine imaju mogućnosti da ih uključimo tako da sa pranjem krenu kada nama odgovara, recimo noću kada je jeftinija struja, ali nije dobro ako mokar veš u mašini stoji duže vreme. To joj skraćuje životni vek pa gledajte da opran veš što pre izvadite iz bubnja.

2. Koristite redovno sredstvo protiv kamenca pri pranju. Možda vam se čini da je to još jedan trošak, ali to je zapravo ulaganje u duži vek mašine i manje košta nego popravka aparata. Posebni deterdžent za ovu namenu bi trebalo stavljati bar jednom nedeljno.

 Foto: Shutterstock

3. U mašinu ne treba stavljati puno odeće. Pravilo je da je veš mašina dovoljno napunjena, kada preko odeće u bubnju možete da stavite ispružene dlanove. I naravno vodite računa da iz džepova pre ubacivanja odeće u bubanj, izvadite eventualne metalna novčiće, papirne maramice.

4. Kada mašinu uključujete prvi put proverite da li u uputstvu za upotrebu, ima neka preporuka vezana za vrste deterdženata koje bi eventualno trebalo izbegavati. Naime, neki deterdženti mogu da deluju tako da se na zidovima bubnja nagomilaju naslage sapunice. Generalna je preporuka da sa količinom deterženta za pranje ne treba preterivati.

Foto: Shutterstock

5. Ukoliko vam mašina pri pranju, a naročito pri centrifugiranju, kako se to kaže, skače po kupatilu, može brže da propadne. Zato nađite načina da osigurate njenu stabilnost dok radi, recimo stavite graničnik na pod kupatila koji će mašinu zadržati u mestu.

6. Redovno čišćenje same mašine takođe produžava njen vek trajanja. Svakih par meseci, recimo tri ili četiri, valjalo bi oprati unutrašnjost bubnja. U bubnju od silne odeće koja kroz njega prođe mogu da se nakupe bakterije i da se iz njega širi neprijatan miris. Za čišćenje bubnja može odlično da posluži alkoholno sirće.

Foto: Shutterstock

Dovoljno je da mašina odradi jedan ciklus sa nekoliko kašika sirćeta i vruće vode. Sirćetom pomešanim sa vodom, dobro je oprati i mašinu spolja. Takođe valja očistiti gumu, zatim vrata i pregrade u koje se stavljaju deterdžent za pranje i omekšivač za rublje. 

Zatvoreno za komentare.