7 faktora koji utiču na to kakav prvi utisak ostavljate

7 faktora koji utiču na to kakav prvi utisak ostavljate

Šta je zapravo prvi utisak? Pogled, pozdrav, možda stisak ruke i evo ga odmah: prvi utisak. Kad upoznamo čoveka, nesvesno odlučujemo u roku od nekoliko delića sekundi da li nam je simpatičan, privlačan i zanimljiv – ili nije. Postoji nekoliko faktora koji najbolje pokazuju kakav prvi utisak ostavljate.

Foto: Shutterstock

A ta presuda, koju donesemo unutar prvih 100-nak milisekundi, učvršćuje se u pravilu samo ako upoznavanje potraje, pokazalo je jedno američko istraživanje. Dakle, teško je poreći sledeće: prvi utisak je ekstremno važan – jer on očigledno odlučuje o tome hoćemo li dalje upoznavati partnera, odnosno, hoćemo li da mu damo šansu. 

Kako nastaje munjevita presuda

Prvi utisak bazira se na informacijama koje dobije naš mozak kod prvog kontakta – dakle, prvenstveno prema spoljnom utisku. Neuronaučna istraživanja pokazala su da kod prvog utiska amigdala igra važnu ulogu – evolucijsko-biološko vrlo stari deo našeg mozga koji je prvenstveno zadužen za obradu emocija. 

Prvi utisak čine ovi faktori

Postavlja se pitanje: koje informacije uzima naš mozak za odlučivanje da li je neki čovek poverljiv i kompetentan? Kao što smo već rekli, to zavisi o spoljnim faktorima… i nekim sitnicama!

Foto: Shutterstock

1. Miris

Ako neka osoba neugodno miriše, instinktivno nam proradi alarm te radije zauzimamo distancu. Ali, ako nam je miris ugodan, onda ima dobre karte. I ovde je uzrok verovatno daleko u prošlosti: za naše pretke je miris bio izuzetno važan kako bi prepoznali otrovnu i pokvarenu hranu i bolesti.

Tako je nos igrao ulogu važnu za preživljavanje – i to je ostalo do danas…

2. Glas

Melodija glasa, jačina i boja bacaju sadržaj reči u senku. Ako nam neko ljubaznim glasom u 18 sati popodne kaže "Dobro jutro!", ima bolje karte od nekoga ko nam dominantno glasno kaže "Dobro veče!"

3. Mimika

Iskreni smešak, autentična prirodna mimika i gestikulacije su kod prvog utiska garancija uspeha.

4. Stisak ruke

Presnažan stisak deluje agresivno i preteći, a prenežan nesigurno i nekompetentno – zdrava sredina automatski budi poverenje.

Foto: Shutterstock

5. Stil (odevanja)

Ljudi danas uglavnom odeveni hodaju naokolo – zbog toga su odeća i frizura prvo što gledamo. Na temelju spoljnog izgleda stavljamo ljude u "fioke" i pripisujemo im određene karakteristike. "Neuredno odeven? Verovatno je neurdan i u drugim područijma života – na primer u vezi i u krevetu." Ili: "Super je odeven. Očigledno se trudi i ima takta." Ovaj fenomen kad ocenjujemo nečiju ličnost prema nekom obeležju – poput odeće – a zapravo ne zavisi o tome, zove se još "halo-efekat".

6. Držanje tela

Ako neka osoba stoji ispred nas uspravno i opušteno, deluje na nas samouvereno i budi poverenje. Ako je vidljivo napeta li se "stisne", onda podsvesno zaključujemo kako nešto nije u redu…

7. Prisnost

Kod nekih navedenih faktora (npr. miris, stil i mimika) i generalno važnu ulogu igra naše iskustvo! Ako nas neki čovek podseti na nekoga s kime povezujemo pozitivna iskustva, smatramo ga odmah simpatičnim. Ako probudi u nama negativna sećanja, u početku ima loše šanse.

Ako s nekom osobom ipak ne povezujemo nikakva konkretna iskustva, onda naša "perceptivna navika" igra važnu ulogu: ako smo u našem životu uvek gledali samo obrijane muškarce, prvi bradonja koji naiđe verovatno će u nama probuditi oprez.

Možda smo jako pustolovno nastrojeni i jako dobro miriše – onda možda može probuditi zanimanje u nama. Naime, to je još jedan aktuelni stav nauke, još jedno obeležje prvog utiska: s apsolutnom sigurnošću nikada ne možemo predvideti…

Ostavi komentar