7 stvari u kojima su žene bolje od muškaraca

7 stvari u kojima su žene bolje od muškaraca

Sagledaćemo samo neke od stvari koje žene čine boljima u odnosu na muškarce, u kojima imaju prednosti u pogledu neke uobičajene sposobnosti ili pak talenta koji je vezan za pol.

Foto: Shutterstock

Činjenica je da postoji dosta stvari koje žene mogu, a muškarci ne. Ovo su samo neke od njih...

Žene imaju bolje rezultate na testovima inteligencije

Skoro čitav vek muškarci su imali oko 5 poena više na testovima koeficijenta inteligencije od žena, sve do skora! Ovaj jaz je zatvoren i žene su preuzele vođstvo!

Tokom poslednjih 100 godina IQ i žena i muškaraca se povećao, tako da svi postajemo pametniji, međutim IQ žena je porastao brže.

Neki veruju da žensko žongliranje između porodičnog života i građenja uspešne karijere predstavlja uzrok za ovu pojavu, (multitasking je dakle odgovoran), dok drugi smatraju da su žene oduvek imale ovaj skriveni potencijal, ali ga tek sad ispoljavaju.

Foto: Shutterstock

Profesorka engleskog jezika sa Kembridža Helena Džejmson kaže "Mislim da su žene u sebi duboko oduvek znale da su inteligentnije – ali kao slabiji pol, ćutale su i dopuštale muškarcima da rukovode svetom.“

Poznate ženske ličnosti sa vrlo visokim IQ-om i/ili impresivnim obrazovanjem iza sebe su Lisa Kudrou, Natali Portman, Majim Balik, Elizabet Benks, Šeron Stoun i Šakira.

Žene češće prežive saobraćajne nezgode

Ispada da žene imaju prednost u odnosu na muškarce kada govorimo o preživljavanju ekstremnih fizičkih trauma.

Zapravo, muškarci imaju daleko veću verovatnoću da poginu u saobraćajnoj nezgodi od žena, pogotovo ukoliko su u plodnim godinama, što znači da dobar deo toga ima veze sa hormonima.

Foto: Shutterstock

Posle analaiziranja 48.000 pacijenata koji su izgubili mnogo krvi, uviđeno je da žene daleko češće preživljavaju ovako velike traume od muškaraca. Neki kažu da muškarci imaju 77% veću verovatnoću da poginu u takvoj nesreći od žena.

Nema razlike u stopi preživljavanja saobraćajnih nezgoda kod žrtava koje su ispod 13 godina života i iznad 65-e godine.

Neki veruju da su u stanju čak i da bolje leče muškarce posle ovakvih nezgoda tako što će im dati lekove koji blokiraju funkciju muških hormona.

Naučno je dokazano da su bolje u multitaskingu – obavljanju više zadataka istovremeno

Za sve koji su se ikada zapitali o ženskoj sposobnosti da žonglira između više obaveza istovremeno, spremite se za potvrdu toga.

Naučnici su skenirali mozgove 949 muškaraca i žena kako bi u njima mapirali veze između različitih odeljaka mozga.

Rezultati su pokazali da žene imaju daleko bolju vezu između desne i leve polovine mozga, dok muškarci imaju bolju vezu između prednje i zadnje strane.

Foto: Shutterstock

Šta to znači? Ove različite konekcije čine da žene budu bolje u multitaskingu dok su muškarci bolji u jednom, kompleksnijem zadatku.

Skenovi su takođe otkrili da žene bolje pamte lica dok su muškarci bolji u zadacima kao što je paralelno parkiranje automobila. Istraživanje je utvrdilo i postojanje ovih razlika tek po završetku puberteta.

Bolje čulo mirisa

Jeste li se ikada pitali zašto žene posvećuju više pažnje mirisanju ruža ili zašto češće primete promenu kolonjske vode ili parfema drugih ljudi? To je zato što imaju bolje čulo mirisa od muškarca koji sedi pored njih.

Žene najčešće nadmaše muškarce na testovima mirisa i sve do sada naučnici nisu znali zašto je to tako.

Foto: Shutterstock

Zapravo, istraživanje sprovedeno u Brazilu koje je ispitivalo mozgove preminulih, tačnije 7 muškaraca i 11 žena, je otkrilo da u proseku žene imaju 43% više ćelija od muškaraca u predelu centru mozga za miris (koji kontroliše mirise).

Istraživači takođe veruju da ovo izoštrenije čulo mirisa kod žena ima prirodnu vezu sa iskustvima i emocijama što ovu mirisnu superiornost čini kognitivnom, a ne opažajnom osobinom.

Tokom trudnoće, čulo biva još oštrije, zahvaljujući hormonima.

Vide više boja

Istraživanje sprovedeno od strane profesora psihologije na Bruklinskom koledžu je utvrdilo da muškarci i žene zaista vide stvari drugačije, pa sad stvarno možemo pokrenuti i sveopštu debatu o plavoj i crnoj, ili zlatnoj ili beloj i pustiti je da se rasplamsa.

U žurnalu Biology of Sex Differences piše, "Duž većeg dela vidljivog spektra, muškarcima je potrebna nešto veća talasna dužina od žena kako bi doživeli istu nijansu,".

Foto: Shutterstock

Eksperiment je zabeležio da su žene bile bolje u opažanju različitih nijansi u bojama objekata koje muškarci nisu mogli da vide.

Takođe je zabeležno da su žene bilo bolje u određivanju boja i da su muškarci bili bolji u brzom praćenju objekta kao i opažanju detalja na objektu u daljini.

Veruje se da su ovo evolutivne razlike i da imaju veze sa našom lovačko-skupljačkom prošlošću.

Evolucija čini žene sve privlačnijim

Skorašnje naučno istraživanje je pokazalo da atraktivne žene postaju sve privlačnije. Istraživanje pokazuje da one čak češće imaju više dece, za 16% tačnije, u poređenju sa njihovim manje lepim vršnjakinjama.

Takođe je češće i da imaju ćerke, 36% njih ima ćerku kao najstarije dete, koja će takođe biti vrlo privlačna i ovaj obrazac se ponavlja.

Foto: Pixabay

Istraživanje iz 2006. pokazuje da lepi roditelji imaju veće šanse da dobiju žensko dete i spekuliše se kako je ovo evolutivni mehanizam koji pomaže svakom polu da preživi i da je verovatno upisan u našu DNK.

Ukoliko privlačniji roditelji imaju više ženske dece i ako se ta fizička privlačnost nasleđuje, logično sledi da će posle mnogo generacija žene postepeno postajati sve fizički atraktivnije u odnosu na prosečnog muškarca.

Žene bolje razumeju emocije od muškaraca

Istraživanje iz 2009. godine koje je sproveo univerzitet iz Montreala, Oliver Kolignon, je došlo do rezultata koji dokazuju da žene poseduju bolju sposobnost razumevanja izraza i emocije u odnosu na muškarce.

U ovoj studiji 23 žene i 23 muškarca su zamoljeni da prepoznaju emocije glumaca uz pomalo kontradiktorne stimuluse koji su stavljeni pred njih (npr. glas koji je pokazivao strah je bio predstavljen uz izraz lica koji označava gađenje).

Foto: Shutterstock

Istraživanje nije samo utvrdilo kako su žene dolazile brže do odgovora i da su pri tome tačnije već da su i brže odgovor nalazile onda kada je glumac bio ženskog pola.

Iako istraživanje pokazuje da biologija igra vrlo veliku ulogu u dobijenim rezultatima u saopštenju se takođe kaže i "ove studije ne bi trebalo da isključe činjenicu da i kulturološki i faktori socijalizacije imaju veliku ulogu u određivanju razlika među polovima kada govorimo o načinu obrađivanja emotivnih izraza."

Zatvoreno za komentare.