8 čudnih stvari koje vam se mogu desiti dok spavate

8 čudnih stvari koje vam se mogu desiti dok spavate

Ljudski mozak je toliko kompleksan da nikada nismo bili u stanju da 100% razumemo sve u vezi sa njim. Čak i kada se mislilo da imamo odgovor na nešto, istraživači i dalje ostaju oprezni u vezi rezultata. I ova činjenica se naročito odnosi na misteriju usnulog mozga.

Foto: Shutterstock

Naravno, imamo ograničeno razumevanje ciklusa sna zahvaljujući fMRI skenovima, ali i dalje ne znamo zašto se određene stvari dešavaju.

A kada govorimo o fenomenima sna i sindromima, misterija se upravo produbljuje jer nema odgovarajućih odgovora zašto spavajući mozak i dalje "radi" kada je zdrav.

Evo i 8 misterioznih fenomena u vezi sa snom (za neke možda i ne znate).

Hipnagogoški trzaj 

Pre nego počnete da sanjate vaše telo je obično paralizovano kako ne bi došlo do toga da "glumite" san. Ali u nekim slučajevima, može se desiti da počnete sanjati pre nego što se telo u celosti "isključi."

Foto: Shutterstock

Tokom hipnagogoškog trzaja, vaše telo bi moglo reagovati na iznenadne pokrete poput padova ili saplitanja. Kao i sve ostalo što je složeno u vezi sa mozgom, istraživači nisu sigurni zašto se ovo dešava.

Paraliza u snu

Vekovima kulture širom sveta su pokušavale da objasne ovaj fenomen putem natprirodnih odgovora. U osnovi ovo se dešava kada se um probudi tokom REM faze sna (kada je telo najopuštenije, do tačke paralize).

 Foto: Shutterstock

Ali istraživači i danas znaju samo kada se ovo dešava, ali ne i zašto. Danas se veruje da će jedan od četvoro iskusiti fenomen paralize u snu. Simptomi podrazumevaju otežano disanje, nemogućnost da se pokreće ili govori, stravu i u nekim slučajevima i halucinacije.

Mesečarenje

Ovaj fenomen podrazumeva buđenje u sred noći i bavljenje različitim aktivnostima. Reč je o vrlo neprijatnom poremećaju jer se osoba ne seća šta je radila u mnogim slučajevima, pa se dešava i da se povredi.

 Foto: Shutterstok

Uzroci su i dalje nepoznati. Skloniji ste poremećaju ako je bilo slučajeva mesečarenja u porodici, ali naučnici ni ovde ne znaju zašto niti kako dolazi do njega.

Govorenje u snu

Takođe znano i kao somnilokveja, osoba u ovom poremećaju govori tokom spavanja. Stvari koje se izgovore mogu biti i nerazumljivo mrmljanje preko vikanja pa sve do dugih i složenih rečenica.

 Foto: Shutterstock

I ovde se zna kada dolazi do fenomena, ali ne i zašto, šta je uzročnik (osim što je utvrđeno da je vezan i za nasleđe).

Noćni poremećaj ishrane

Takođe znan i kao jedenje tokom sna predstavlja vrstu mesečarenja koja je usko vezana za svesne želje i potrebe osobe za hranom. Smatra se i poremećajem spavanja i ishrane jer osoba njime ispunjava želje koje suzbija u budnom stanju.

Foto: Shutterstock

Baš kao i sa mesečarenjem, osoba se ne seća ničega i ne shvata da jede tokom noći.

Noćni užasi

Razlika između užasa i košmara je u tome da užas podrazumeva i određena dela. Užasi podrazumevaju vrisku, paniku, mesečarenje i bacanje u krevetu.

Foto: Shutterstock

Kao i drugi poremećaju spavanja i ovaj se smatra naslednim. Međutim niko ne razume zašto nastaje osim što je uočeno da se češće dešavaju u dečijem uzrastu.

Sindrom eksplozije glave

Ovaj bezbolni sindrom podrazumeva eksplozivnu buku koju osoba čuje pre nego što zaspi. Ponekad se stiče utisak eksplozije koja se odvija u glavi osobe.

Foto: Shutterstock

Smatra se vrstom poremećaja sna i neobičnom vrstom halucinacije koja se dešava ljudima koji su između jave i sna. Uzroci nisu otkriveni.

Vantelesno iskustvo

Iako ovo nije poremećaj sna, ipak je zanimljiv za pomenuti. Vantelesno iskustvo podrazumeva osećanje "lebdenja" ili "posmatranja" sopstvenog tela spolja. Ovaj fenomen nije u vezi sa poremećajem spavanja.

Foto: Shutterstock

Istraživači ga klasifikuju kao disocijativno iskustvo sa psihološkom i neurološkim uzrocima.

Nema ništa sa "duhom" koji napušta telo i verovatno se radi o kraćoj disfunkciji mozga.