8 metoda koje roditelji uspešne dece koriste u odgoju

8 metoda koje roditelji uspešne dece koriste u odgoju

Iako ne postoji recept za odgajanje dece, naučnici tvrde kako mnogo toga zavisi od roditelja, odnosno vrednostima koje im usade u ranom dobu.

Foto: Shutterstock

Analizom velike količine podataka došli su do 8 zajedničkih metoda koje roditelji uspešne dece primenjuju u svom odgoju.

1. Deca moraju obavljati kućne poslove

Deca koja imaju zadatke i pomažu u kući uče kako rad donosi rezultate i kako oni sami moraju učestvovati u određenim zadacima za boljitak cele porodice. Ta deca kasnije lakše surađuju s poslovnim saradnicima jer znaju da moraju da rade kako bi bili deo tima.

2. Društvene veštine

Studija pokazuje kako deca koja imaju dobro razvijene društvene veštine imaju veće šanse za dobijanje fakultetske diplome. Zato stručnjaci kažu kako je važno da deca od roditelja nauče pravila ponašanja u radnom dobu. 

3. Visoka očekivanja

Stručnjaci kažu kako roditelji trebaju imati visoka očekivanja od svoje dece jer ih to tera da budu bolja. Studija je pokazala da je 96 posto dece čiji su roditelji očekivali da upišu fakultet imali najbolje ocene na prijemnim ispitima.

Foto: Shutterstock

4. Zdrava veza

Studija je pokazala da deca čiji se roditelji slažu postanu uspešniji pojedinci od onih koji dolaze iz disfunkcionalnih porodica. Stručnjaci napominju da razvod roditelja ne igra bitnu ulogu ako roditelji ostanu u dobrim odnosima.

5. Matematika

Učenje matematike u ranom dobu daje vašem detetu prednost. To je osnova koju bi trebali da nauče kroz igru i kasnije da razvijaju matematičke veštine u školi.

6. Povezanost s decom

Mnoge studije kažu kako su prve tri godine detetovog života jako bitne za njegov uspeh. Roditelji moraju posvetiti pažnju deci, igraju se s njima i da izgrade zdravu vezu.

Foto: Shutterstock

7. Bez stresa

Ako su roditelji pod stresom, to može imati negativan učinak na dete. U današnjem užurbanom svetu teško je uskladiti posao i porodicu, no stručnjaci kažu kako bi roditelji trebali da rade na sebi i manje se nervirati jer će to na kraju imati pozitivan učinak na njih i dete.

8. Zaposlene majke

Studija je pokazala da deca zaposlenih majki imaju više obrazovanje i zarađuju više. Stručnjaci tvrde da ako majka radi to ima pozitivan učinak i na mušku i žensku decu.