8 tehnika koje će vam ulepšati svaki dan

8 tehnika koje će vam ulepšati svaki dan

Često nismo ni svesni koliko neke sitne navike koje radimo svaki dan mogu uticati na naše raspoloženje i osećaj sreće. Male promene dovoljne su da vam poprave i najlošiji dan, a da stvarno deluju dokazala je nauka.

Dovoljno je preduzeti male korake i usvojiti ne preterano revolucionarne nove navike koje će pojedinca učiniti zadovoljnim i srećnim te dokazano pozitivno uticati na njegovo mentalno zdravlje, tvrde naučnici.

Dobra vest je to što je najčešće reč o izmenama koje se mogu vrlo jednostavno uklopiti u vaš svakodnevni način života, a zbog njih ćete se osećati mnogo bolje, smatraju londonski naučnici.

Predlažu jednostavne i lako primenjive korake koji će pojedincu pomoći da poboljša svoje mentalno zdravlje.

1. Hodajte uspravno

Studije su pokazale da ćete se puno bolje osećati ako hodate uspravno, visoko držeći glavu, a ramena zabačena unazad. Ako su vam ramena spuštena i držite se pogrbljeno, verovatnije je da ćete se fokusirati na negativne stvari.

2. Prestanite fotografisati sve oko sebe

Iako nas većina veruje da su fotografije važne, jer ćemo na taj način lakše upamtiti neke važne trenutke, rezultati kažu drugačije. Ako ipak želite ovekovečiti ukusan obrok ili lep pogled usresredite se na glavni motiv, nastojeći da pritom ne pravite i selfi.

3. Vežbajte

Kratko vežbanje triput nedeljno smanjuje opasnost od razvoja depresije za 19%, rezultati su istraživanja londonskog koledža. Aktivni ljudi manje su podložni depresiji, a depresivni su manje skloni vežbanju.

4. Ne odlažite

Što duže čekate da obavite ono što ste naumili, unapred strahujući, bićete još nervozniji, a to će vas dodatno iscrpeti. Smanjite stres slušanjem opuštajuće muzike ili vežbanjem, a potom prionite na posao. 

5. Izađite iz otrovne veze

Ako ste u vezi s nekim ko vas neprestano kritikuje, to će vrlo negativno uticati na vaše samopouzdanje, a da toga niste ni svesni. U nekim slučajevima može rezultirati nelagodom ili depresijom. Poslušajte upozorenja bliskih prijatelja ili članova porodice koji primećuju kritike vašeg partnera i primetite znakove zlostavljačkog odnosa. 

6. Naspavajte se

Ako niste naspavani, niste odmorni, a to znači da vaš organizam ne funkcioniše kako bi trebao. Ukoliko imate problema s nesanicom, potražite stručnu pomoć. 

7. Odvojite vreme za sebe

Porodica, prijatelji, posao... Ne možete da ugodite baš svima, a ako to nastojite ostvariti, zapostavljate sebe. Osigurajte tokom dana vreme kada ćete ugađati sebi, radeći nešto što vas opušta ili veseli.

8. Prestanite raditi više stvari istovremeno

Slanje elektronske pošte uz obrok ne čini se na prvi pogled opasnim, no naučno je dokazano da nas istovremeno obavljanje više stvari jako iscrpljuje. Umesto multitaskinga fokusirajte se samo na jednu stvar, a potom pređite na sledeću.

Zatvoreno za komentare.