9 trikova kako da smanjite račun za struju

9 trikova kako da smanjite račun za struju

Ulazimo u period godine kada je potrošnja struje obično veća, pa je svaki savet kako da se uštedi neki kilovat dobrodošao. Evo šta možete da uradite.

Foto: Shutterstock

Iako mislimo da se na sijalicama i osvetljenju stana ne troši mnogo, ipak se i ovde može uštedeti i to korišćenjem štedljivih sijalica koje troše neuporedivo manje struje od običnih sijalica. Osim što manje troše i traju znatno duže.

Na osvetljenju se može uštedeti i tako što se u prostorijama u kojima niko ne boravi, gasi svetlo. 

 Foto: Pixabay

Kod nas se puno domaćinstava greje na struju, a sve je zastupljenije tzv. etažno grejanje na struju koje nije nimalo jeftino. Stara dobra termoakumulaciona peć je odlično rešenje, jer može da se napuni noću, za vreme jeftinije tarife.

Jeftina struja može da se iskoristi i na još jednom kućnom aparatu. Naravno, reč je o veš mašini koju bi valjalo uključivati posle ponoći, što nije teško budući da većina veš mašina sada pruža mogućnost da sami biramo kada će početi da radi. Uključivanjem veš mašina noću, može dosta da se uštedi, pošto one rade bar tri, četiri puta nedeljno.

Foto: Shutterstock

Puna kada tople vode je naravno najprimamljiviji način kupanja. Ali i najviše košta. Znatno manje struje na zagrevanje vode, se potroši ukoliko se tuširamo, nego ako punimo kadu toplom vodom.

I u kuhinji, dok se kuva ručak, može da se uštedi struja. Potrebno je samo da se stavi poklopac na šerpu dok se kuva. Potrošnja struje se na taj način smanjuje za desetak procenata.

Foto: Shutterstock

Važno je i da se prava šerpa stavi na pravu ringlu, odnosno da se površina ringle i dna šerpe, bar približno poklapaju. Tako se sprečava gubljenje energije do koga dolazi kada je dno šerpe manje od površine ringle.

Gubljenje energije sprečava se i tako što se vrata rerne, bez potrebe, ne otvaraju dok je rerna uključena.

Foto: Shutterstock

Nije svejedno ni kako se pegla veš. Manje struje će se potrošiti ako se odjednom ispegla dosta veša, nego ako se ista količina pegla u nekoliko navrata.  

Zatvoreno za komentare.