9 znakova da vas laže preko poruka

9 znakova da vas laže preko poruka

Puno teže je otkriti da neko zaobilazi istinu kada se s njime dopisujete, odnosno ne vidite govor njegovog tela. Kao prvo, slušajte intuiciju i uz to obratite pažnju na neke znakove. 

Foto: Shutterstock

Uočavanje lažljivca je puno lakše kada razgovarate licem u lice jer imate priliku da pratite govor tela.

Kada se s nekime dopisujete, bilo na društvenim mrežama ili putem SMS-a, teško je prepoznati da zaobilazi istinu jer govor tela ne vidite, kaže Louanne Ward, stručnjakinja za ljubavne veze iz Australije.

"Jedan od najboljih alata koje imate u otkrivanju laži je vaša intuicija", dodala je i navela 9 najčešćih tragova laganja na koje treba obratiti pažnju kod dopisivanja.

Nejasni odgovori

"To su odgovori poput: "nisam baš siguran", "verovatno", "možda", "verovatno jesam", "hoćemo jednom"...

Foto: Shutterstock

Ako ste nekoga pitali kakav mu je dan i da li će imati vremena da se vidite, a on odgovori nešto tipa: "Čeka me naporan dan, nisam siguran kada ću završiti", tada možete posumnjati da ne govori istinu", kaže ova stručnjakinja.

Skretanje s teme

"Ljudi to često rade jer im je teško da izgovaraju jednu laž za drugom. Skretanjem s teme udaljavaju se od laži koju su upravo izgovorili", pojasnila je i opisala primer takve situacije.

Foto: Shutterstock

Pitanje: Šta si radio sinoć?

Odgovor: Ništa posebno, otišao sam s nekim prijateljima na nekoliko pića. Nego, sećaš li se imena knjige koju nam je Ivana spomenula za večerom prošle nedelje?

Duža pauza pre odgovora 

Foto: Shutterstock

"Kada vam neko piše poruku možete videti tačkice, no ako ih ne vidite i ne odgovara vam dugo na pitanje, ili ga je nešto omelo, ili vam ne govori istinu", kaže Louanne Ward.

Izbegavanje ličnih zamenica

"To su reči poput: "moje", "mi", "naše". Kada neko izostavlja lične zamenice iz poruka to znači da ne želi previše da personalizuje poruku", napominje.

Primer takvog dopisivanja:

Foto: Pexels

Govori istinu: Završio sam na večeri s Darkom. Nakon što smo videli našeg poslednjeg klijenta, završili smo vrlo kasno, a onda smo otišli da odigramo partiju bilijara.

Verovatno ne govori istinu: Imao sam večeru s Darkom, a zatim partiju bilijara.

Nagli prekid konverzacije

Ako nekome postavite pitanje, a on naglo prekine dopisivanje, budite sumnjičavi. 

Foto: Pixabay

"Ako to učini i ne odgovori na pitanje, kada se sledeći put čujete verovatno će i dalje izbegavati to pitanje", kaže Ward.

Korišćenje komplimenata i empatije

"Lažljivac bi mogao reći nešto poput: "Nisam siguran u koje ću vreme završiti. Moj zadnji klijent voli puno da priča. Iako, radije bih provodio vreme s tobom, ti me uvek činiš sretnim", objasnila je.

Foto: Shutterstock

"Nemojte prenagliti sa zaključcima, ali ako vam se situacija čini nejasnom, budite oprezni", dodala je.

Preterivanje s detaljima

"Lažljivci to rade da vam odvrate pažnju. Laž će zvučati ovako: "Marko i ja smo odlučili da odemo na večeru, bili smo vrlo gladni pa smo pronašli taj restoran u kojem lazanje od patlidžana stoje 13 evra.

Foto: Shutterstock

Lazanje su bile dobre, ali zaista su vrlo zauzeti pa smo morali dugo da čekamo", opisala je takav scenario ova stručnjakinja. 

Preterana razmena informacija

"To je slično kao primer broj 7, ali ovaj put je odgovor na postavljeno pitanje relevantniji. Kada neko preteruje i na kratko pitanje odgovara dugačkom pričom, ponekad se tu radi o prikrivanju laži", kaže Ward.

Primer:

Pitanje: Šta si radio sinoć?

Foto: Shutterstock

Odgovor: 

Marko i ja bili smo jako gladni nakon što smo završili s našim poslednjim klijentom pa smo odlučili pronaći gde da jedemo i našli smo taj restoran koji je imao lazanje od patlidžana za 13 evra. Bili su zaista sjajni.

Nakon večere sam bio toliko pun da sam želio skinuti nešto kalorija pa smo odlučili da odemo da igramo bilijar. Marko nije jako dobar u bilijaru pa sam ga pobedio, a nakon toga smo otišli na nekoliko piva. Veče mi je zapravo bila jako dobro.

Obrambeni stav 

"Kada je neko defenzivan i opravdava svoje izjave, moguće je da će zvučati ovako: "ako moraš znati", "biću iskren prema tebi", "to je zapravo" ili "sve što kažem je istina"", pojasnila je.

telefonFoto: Pixabay

"Kad neko ima potrebu podupirati svoje reči spomenutim frazama, to je nešto na šta treba pripaziti", dodala je.

Zatvoreno za komentare.