Aceton ne služi samo za nokte - evo gde ga još možete primenjivati

Aceton ne služi samo za nokte – evo gde ga još možete primenjivati

Aceton nije dobar samo u skidanju laka sa noktiju. Primena acetona u domaćinstvu je višestruka, iako ga uglavnom koristimo samo za skidanje laka sa noktiju.

Foto: Shutterstock

Ipak, ovo moćno sredstvo oporog mirisa i te kako vam može pomoći da rešite određene probleme na koje svakodnevno nailazite u vašem domu. Evo gde je još primena acetona moguća.

Čišćenje tastature

Stavite malo acetona na tufer ili komadić vate i oprezno prebrišite tastaturu ugašenog računara. Prvo isprobajte na maloj površini, da ne bi eventualno bilo neprijatnih iznenađenja.

Otklanjanje mrlja od čaja ili kafe

Mrlje od čaja ili kafe nekada mogu biti veoma uporne. Zato na komadić vate sipajte aceton i protrljajte dok mrlja ne nestane. Posle dobro isperite deterdžentom i vodom.

Oprezno sa porcelanskim šoljicama kada je na njima nešto nacrtano, moglo bi vremenom da izbledi ukoliko ponavljate ovaj postupak.

Poliranje kožnih cipela

Zvuči kao velika ludost, ali i te kako radi. Ako otkrijete male ogrebotine na svojim kožnim cipelama, možete ih otkloniti krpicom natopljenom acetonom, samo lagano prebrišite, piše “Miss7”. Pre toga isprobajte na maloj površini.

Foto: Shutterstock

Primena acetona velika je kod čišćenja brijača

Aceton ima i dezinfekciono dejstvo. Zato, nakon korišćenja brijača, potopite oštricu u aceton, neka deluje nekoliko minuta, a zatim isperite vodom.

Uklanjanje nalepnica

Vinjeta na staklu automobila, stara registraciona nalepnica ili dečje nalepnice na vratima često se tvrdoglavo drže. Skinite nalepnicu koliko je to moguće, a potom ostatak natrljajte acetonom.

To najbolje deluje na staklu. Na drugim površinama, poput drveta, prvo testirajte aceton da ne biste uništili površinu.

Čišćenje pribora za šminku

“Okupajte” beauty pribor u acetonu i temeljno isperite. Tako se smanjuje rizik od upala i bubuljica, što može da se desi kad koristite prljav pribor.

Zatvoreno za komentare.