Ako govorite ove stvari svojim prijateljima - vi ste loš prijatelj

Ako govorite ove stvari svojim prijateljima – vi ste loš prijatelj

U situacijama kada nam se ljudi poveravaju o svojim problemima koji ih muče želimo im pomoći i nekako ih utešiti, ali često to ne napravimo na dobar način. Tačnije, iz dobrih namera izgovorimo pogrešnu rečenicu u pogrešno vreme.

 Foto: Shutterstock

U nastavku pogledajte koje to fraze treba izbaciti iz vokabulara što pre.

1. "U depresiji si? Razvedri se!"

Reći duboko nesrećnoj osobi da stavi osmeh na lice može imati potpuno suprotan učinak – osoba se može osećati još gore. U takvim situacijama jednostavno morate slušati sagovornika jer im vaša pažnja može značiti više od pokušaja da ih utešite. "Sigurno ti je teško", rečenica je koja će na pravi način pokazati da razumete kroz šta osoba prolazi.

2. "Dobila si otkaz? Ma dobro, barem ćeš se malo odmoriti."

Osobe koje su upravo dobile otkaz sigurno neće uplatiti odmor na egzotičnoj destinaciji ili sedeti kod kuće gledajući televiziju nego će razmišljati o nadolazećim računima i pronalasku novog posla. Stoga je bolje ne spominjati da će imati "višak" slobodnog vremena jer to znaju i sami. Kada vam prijateljica kaže da je dobila otkaz izvedite je na piće. Pokušajte joj maknuti misli s otkaza, relaksirati je i ne zaboravite joj reći da može računati na vas bez obzira na sve.

3. "Uginuo ti je pas? Nabavi novog."

Svaki vlasnik psa reći će vam da nije lako nadomestiti ljubimca kojeg ste izgubili jer su psi osetljiva i nezamenjiva bića i svaki je jedinstven u načinu na koji se uvuče u naša srca. Naravno, ovo važi za sve kućne ljubimce. Takav gubitak svaki vlasnik preboleće na svoj način i vlastitim tempom, stoga im nemojte sugerisati da odmah nabavljaju nove ljubimce. Radije ih podstaknite da vam pričaju o svom ljubimcu i prisete se lepih trenutaka koje su s njima delili.

4. "Zašto si na dijeti? Pa uopšte nemaš višak kilograma."

Ovu rečenicu smete reći samo osobi koja uistinu nema problema s kilogramima, a bespotrebno ih pokušava izgubiti. Međutim, nikada je nemojte izgovoriti onome ko se stvarno bori protiv viška kilograma koji ugrožava njihovo zdravlje. Takve osobe trebaju vašu podršku tokom dijete i podsticaj da istraju s mršavljenjem, a ovakav komentar za koji mi mislimo da je kompliment zapravo će ih obeshrabriti na dobrom putu.

5. "Sve se događa s razlogom."

Rečenica za tešenje br. 1 primenjiva u apsolutno svakoj prilici. U pitanju je kliše kojim često pokušavamo olakšati razne neprijatne situacije, ali to ne uspevamo jer ta rečenica jednostavno ne pruža utehu i prazna je.