Kupite banane, i one vrlo brzo poprime crnu boju, odnosno počnu da trule? Postoji rešenje da ovo voće potraje malo duže.
Foto: Shutterstock
Reader's Digest donosi pet trikova koji mogu pomoći u održavanju bananama svežim, a kao alternativnu navodi pravljenje pudinga od banana.
Ispostavilo se da postoji naučni razlog zašto bi trebalo obesiti banane. Banane počinju sazrevati čim su ubrane s drveća, ali delovanje etilena koji se oslobađa sporije je kad banana visi. Banane koje vise takođe neće truliti zbog podloge na kojoj bi inače stajale.
Foto: Shutterstock
Najlakši način da produžite rok trajanja bananama je kupiti najzelenije koje možete pronaći. Beru se dok su još zelene, a zatim polako sazrevaju s vremenom. Umesto da kupite zrele banane, uzmite zelene i gledajte ih kako sazrevaju dok vise.
S obzirom na to da se etilen oslobađa iz peteljke, taj deo banane možete omotati plastičnom ili aluminijskom folijom kako biste usporili proces sazrevanja. Za najbolji rezultat potrebno je omotati svaku bananu pojedinačno.
Foto: Shutterstock
Jedno od nepisanih pravila kad su banane u pitanju je da se ne se stavljaju u frižider. Zelene banane svakako bi trebalo držati što dalje, ali zrele banane bez problema možete staviti u frižider kako biste usporili njihovo daljnje sazrevanje, barem na nekoliko dana.
Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu, no pri tome treba paziti jer ako smrznete bunt banana, mogli biste da imate problema s odmrzavanjem. Stručnjaci stoga preporučuju zamrzavanje oguljenih i nasečenih banana u nepropusne vrećice.