Pet trikova da "produžite život" bananama

Pet trikova da „produžite život“ bananama

Kupite banane, i one vrlo brzo poprime crnu boju, odnosno počnu da trule? Postoji rešenje da ovo voće potraje malo duže.

Foto: Shutterstock

Reader's Digest donosi pet trikova koji mogu pomoći u održavanju bananama svežim, a kao alternativnu navodi pravljenje pudinga od banana.

1. Obesite ih

Ispostavilo se da postoji naučni razlog zašto bi trebalo obesiti banane. Banane počinju sazrevati čim su ubrane s drveća, ali delovanje etilena koji se oslobađa sporije je kad banana visi. Banane koje vise takođe neće truliti zbog podloge na kojoj bi inače stajale.

Foto: Shutterstock

2. Kupujte zelene banane

Najlakši način da produžite rok trajanja bananama je kupiti najzelenije koje možete pronaći. Beru se dok su još zelene, a zatim polako sazrevaju s vremenom. Umesto da kupite zrele banane, uzmite zelene i gledajte ih kako sazrevaju dok vise.

3. Omotajte ih u plastičnu foliju

S obzirom na to da se etilen oslobađa iz peteljke, taj deo banane možete omotati plastičnom ili aluminijskom folijom kako biste usporili proces sazrevanja. Za najbolji rezultat potrebno je omotati svaku bananu pojedinačno.

Foto: Shutterstock

4. Zrele banane stavite u frižider

Jedno od nepisanih pravila kad su banane u pitanju je da se ne se stavljaju u frižider. Zelene banane svakako bi trebalo držati što dalje, ali zrele banane bez problema možete staviti u frižider kako biste usporili njihovo daljnje sazrevanje, barem na nekoliko dana.

5. Zamrznite ih

Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu, no pri tome treba paziti jer ako smrznete bunt banana, mogli biste da imate problema s odmrzavanjem. Stručnjaci stoga preporučuju zamrzavanje oguljenih i nasečenih banana u nepropusne vrećice.