Proleće stiže - spremite svoj vrt uz 8 koraka

Proleće stiže – spremite svoj vrt uz 8 koraka

Baštovanstvo je terapijska zabava, koja ne samo da vam ulepšava zelenu površinu, već i vašem mentalnom zdravlju.

Foto: Shutterstock

Ako ove godine želite da poboljšate svoju baštu, evo nekolikosaveta za pripremu bašte za proleće.

Proleće je skoro stiglo, a večeri su već toplije. Iako je vreme možda i dalje previše hladno ili možda nije prava sezona za neke biljke, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da svoju baštu pripremite za proleće.

Tipično, nekoliko nedelja pre nego što posadite bilo šta, trebali biste početi da se pripremate za užurbanu prolećnu sezonu.

Postoji nekoliko stvari koje možete da preduzmete pre sadnje, pa ako želite da uredite baštu, koristite donju kontrolnu listu.

1. Proverite i pripremite svoj alat

Posle zime, možda ćete morati da izvršite brzu proveru inventara svog alata.

Hladno i vlažno vreme moglo je prouzrokovati rđu alata - u zavisnosti od toga gde ste ih skladištili - pa možete da ih očistite ili zamenite ako su predaleko otišli.

Pre nego što ove godine koristite svoje alate, dobra je ideja da ih dezinfikujete.

2. Uhvatite sve štetočine

Zimski meseci i polako otopljavanje možda su privukli neke neželjene posetioce u vašu baštu. Da biste to uradili, pažljivo pogledajte sve višegodišnje biljke koje imate i potražite štetočine poput puževa, krtica, larve...

3. Pripremite svoje zemljište

Nakon zime tlu je možda potrebna neka nega. Da biste bilo kojim biljkama pružili najbolje šanse da dođu na proleće, napravite test tla i pH test kako biste proverili šta bi vaše sadnice mogle zahtevati.

Na osnovu rezultata dodajte koji su hranljivi sastojci potrebni. Da biste povećali pH, možete dodati poljoprivredni krečnjak, a da biste smanjili aluminijumski sulfat i sumpor.

4. Očistite staklenik

Ako imate staklenik, možda ste ga zanemarili tokom zimskih meseci. Oslobodite se ostataka, očistite preostalo zemljište i očistite police.

Prozore takođe možete da očistite kako biste bili sigurni da može ući dovoljno svetlosti za nove biljke.

5. Naručite sve lukovice i seme za proleće / leto

Iako vreme trenutno možda nije idealno za sadnju, biljke kojima želite da napunite baštu možete naručiti već sada.

Možete naručiti cveće poput gladiola i ljiljana koje ste sada spremni za sadnju na proleće. Cveće poput maćuhica, morskih kukulja i zumbulova, cveta rano u proleće, pa je takođe idealno.

6. Napravite plan

Ako imate viziju svog vrta, bilo bi dobro napraviti plan za godinu koja predstoji. Možete da nacrtate okvirni plan ako već znate kako želite da stvari izgledaju ili potražite inspiraciju negde drugde.

7. Rešite se korova

Da biste sebi dali čistu pločicu pre sadnje, obavezno obiđite sve delove i uklonite korov koji se možda uvukao. Možete ih ukloniti iz korena ili ih koristiti da biste se rešili.

8. Orežite mrtve grane

Potražite mrtve grane oko svoje bašte i odsecite ih ako možete. Uklanjanje odumrlih grana može sprečiti da ih vetrovi sruše i pomoći drvetu da ostane zdravo.