Uživajte u zdravim poslasticama bez griže savesti

Uživajte u zdravim poslasticama bez griže savesti

O problemima koji nastupaju zbog konzumiranja dodatih šećera se sve više priča. Šećer je odgovoran za nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema – doprinosi upali u organizmu, kardiovaskularnim oboljenjima i gojaznosti.

Foto: Shutterstock

Izbacivanje šećera iz ishrane može značajno da unapredi kako vašu liniju, tako i zdravlje. Pošto puno namirnica svakako sadrži prirodne šećere u sebi, njega je teško potpuno eliminisati, ali zato možete izbegavati one proizvode koji imaju dodate šećere ili su sami po sebi jako slatki kao što su voćni sokovi i sušeno voće. A ako vam je cilj život bez šećera obrađenu hranu zaobilazite u širokom luku.

Ako pak ne želite da se odreknete slatkog zadovoljstva, imamo rešenje za vas.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on

U nastavku pročitajte 4 fenomentalna recepta koja će vam omogućiti da uživate u zdravim kolačima bez griže savesti.

Američke palačinke sa džemom bez šećera

Američke palačinke se od naših razlikuju u debljini, koja se dobija gustoćom testa i dodavanjem praška za pecivo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on

Testo je takve gustoće da se jedva razliva po tiganju, pa ga možete lako oblikovati kako želite.

Napraviti američke palačinke u običnom tiganju nije nikakav problem, svi to možete.

Sastojci

- 1 šolja speltinog brašna

- 1 čaša mleka

- 2 ravne kašike praška za pecivo

- malo soli

- 2 kašike ulja (suncokretovo, kokosovo ili neko drugo hladno ceđeno ulje)

- aroma vanile

- Beobašta džem od kajsija sa cimetom - bez šećera

Priprema

Pomešati sve sastojke mutilicom. Gusto testo izliti na sredinu nelepljivog tiganja i peći sa svake strane oko 1,5 min, odnosno dok se ne stvore mehurići. Količina je dovoljna za 6 – 8 manjih palačinki. U testo se po želji može dodati izgnječena banana ili rendana jabuka.

Kao fil možete koristiti džem od kajsija sa cimetom bez dodatog šećera iz Beobašte. Sastav ovog džema je 95% voće i 5% voda. Beobašta džemovi dostupni su u 4 ukusa, a džem je idealan za dijabetičare i one koji izbegavaju unos šećera.

Štrudla sa džemom - bez šećera

Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil, a onda se štrudla urola i peče. Potom se iseče na šnitove i na kraju nam ostaje da uživamo u neverovatnom ukusu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on

Sastojci

- 600 g brašna

- 1 jaje

- 1/2 kocke svežeg kvasca

- 150 ml mleka

- 100 ml ulja

- 2 g stevije

- 50 g maslaca

- Beobašta džem od borovnica i šljiva sa cimetom - bez šećera

Priprema

Zagrejte mleko, dodajte izdrobljen kvasac i kašičicu brašna pa ostavite da nadođe.

 Istopite maslac, dodajte jaje i ulje, dobro izmešajte, pa dodajte mleko sa nadošlim kvascem. Steviju pomešajte sa brašnom, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite tiesto. Ostaviti na toplom da narasta 30 - 45 minuta.

Premesite testo i podelite na dva dela.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo i premažite Beobašta džemom, pa urolajte.

Stavite štrudle u pleh i ostavite da nadolaze nekih petnaestak minuta.

Štrudle premažite uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pita sa džemom od kajsije

Pita sa džemom je jako ukusna i lagana za pripremu. Kombinacija testa i džema je mnogima prosto neodoljiva i odlična je uz šoljicu kafe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on

Sastojci

- 500 g kora za pitu

 - 1 tegla Beobašta džema od kajsija - bez šećera

 - 12 kašičica pšeničnog griza

 - 2 kesice vanilin šećera

 - 6-7 kašika ulja

Priprema

Uključiti rernu da se zagreva na 180 C stepeni, sa toplim vazduhom. U pleh od rerne staviti papir za pečenje i namazati ga malo uljem.

Kore podeliti na 4 dela po 3 kore.

Za svaki rolat odvojiti 3 kore i poslednju koru prvo namažite uljem.

Džem rasporedite u 3 reda po kori. Pospite grizom i vanilin šećerom.

Urolajte kore zatvarajući ih sa strane da fil ne bi cureo u toku pečenja.

Gotove rolate namažite uljem i izbockajte nožem.

Stavite u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, dok ne porumeni.

Gotovu pitu izvadite iz rerne i ostavite nepokrivenu da se hladi, jer na taj način će ostati korica hrskava.

Iseći pitu na komade uz pomoć kuhinjskih makaza i poslužiti.

Kolač sa džemom bez šećera sa kokosom

Ovaj kolač je spoj kokosa, griza i Beobašta džema bez šećera. Pravo je uživanje za nepca. Sigurno će se dopasti onima koji vode računa o ishrani, kao i onima koji poste.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on

Sastojci

- 2 čaše griza

- 2 čaše brašna

- 1,5 šoljica ulja

- 1 kesica sode bikarbone

- 2 čaše vode

- 3 kašike Beobašta džema od divljih kupina - bez šećera

- 2-3 kašike kokosovog brašna

Priprema

Pomešajte sve sastojke i sipajte u podmazanu, pobrašnjenu tepsiju srednje veličine.

Stavite u zagrejanu rernu i pecite, na 200°C, oko 30 minuta.

Čačkalicom probajte da li je kolač pečen.

Izvaditite iz rerne i ostavitite da se ohladi pa pospite kokosovim brašnom.

Zatvoreno za komentare.