Uživajte u zdravim poslasticama bez griže savesti

Uživajte u zdravim poslasticama bez griže savesti

O problemima koji nastupaju zbog konzumiranja dodatih šećera se sve više priča. Šećer je odgovoran za nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema – doprinosi upali u organizmu, kardiovaskularnim oboljenjima i gojaznosti.


Foto: Shutterstock



Izbacivanje šećera iz ishrane može značajno da unapredi kako vašu liniju, tako i zdravlje. Pošto puno namirnica svakako sadrži prirodne šećere u sebi, njega je teško potpuno eliminisati, ali zato možete izbegavati one proizvode koji imaju dodate šećere ili su sami po sebi jako slatki kao što su voćni sokovi i sušeno voće. A ako vam je cilj život bez šećera obrađenu hranu zaobilazite u širokom luku.


Ako pak ne želite da se odreknete slatkog zadovoljstva, imamo rešenje za vas.





 


 

 



 

 


View this post on Instagram


 



 

 

 



 

 



 

 

 




 

 


A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on






U nastavku pročitajte 4 fenomentalna recepta koja će vam omogućiti da uživate u zdravim kolačima bez griže savesti.


Američke palačinke sa džemom bez šećera


Američke palačinke se od naših razlikuju u debljini, koja se dobija gustoćom testa i dodavanjem praška za pecivo.





 


 

 



 

 


View this post on Instagram


 



 

 

 



 

 



 

 

 




 

 


A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on






Testo je takve gustoće da se jedva razliva po tiganju, pa ga možete lako oblikovati kako želite.


Napraviti američke palačinke u običnom tiganju nije nikakav problem, svi to možete.


Sastojci


- 1 šolja speltinog brašna


- 1 čaša mleka


- 2 ravne kašike praška za pecivo


- malo soli



- 2 kašike ulja (suncokretovo, kokosovo ili neko drugo hladno ceđeno ulje)


- aroma vanile


- Beobašta džem od kajsija sa cimetom - bez šećera


Priprema


Pomešati sve sastojke mutilicom. Gusto testo izliti na sredinu nelepljivog tiganja i peći sa svake strane oko 1,5 min, odnosno dok se ne stvore mehurići. Količina je dovoljna za 6 – 8 manjih palačinki. U testo se po želji može dodati izgnječena banana ili rendana jabuka.


Kao fil možete koristiti džem od kajsija sa cimetom bez dodatog šećera iz Beobašte. Sastav ovog džema je 95% voće i 5% voda. Beobašta džemovi dostupni su u 4 ukusa, a džem je idealan za dijabetičare i one koji izbegavaju unos šećera.


Štrudla sa džemom - bez šećera


Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil, a onda se štrudla urola i peče. Potom se iseče na šnitove i na kraju nam ostaje da uživamo u neverovatnom ukusu.





 


 

 



 

 


View this post on Instagram


 



 

 

 



 

 



 

 

 




 

 


A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on





Sastojci


- 600 g brašna


- 1 jaje


- 1/2 kocke svežeg kvasca


- 150 ml mleka


- 100 ml ulja


- 2 g stevije


- 50 g maslaca


- Beobašta džem od borovnica i šljiva sa cimetom - bez šećera


Priprema


Zagrejte mleko, dodajte izdrobljen kvasac i kašičicu brašna pa ostavite da nadođe.


 Istopite maslac, dodajte jaje i ulje, dobro izmešajte, pa dodajte mleko sa nadošlim kvascem. Steviju pomešajte sa brašnom, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite tiesto. Ostaviti na toplom da narasta 30 - 45 minuta.


Premesite testo i podelite na dva dela.


Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo i premažite Beobašta džemom, pa urolajte.


Stavite štrudle u pleh i ostavite da nadolaze nekih petnaestak minuta.


Štrudle premažite uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.


Pita sa džemom od kajsije


Pita sa džemom je jako ukusna i lagana za pripremu. Kombinacija testa i džema je mnogima prosto neodoljiva i odlična je uz šoljicu kafe.





 


 

 



 

 


View this post on Instagram


 



 

 

 



 

 



 

 

 




 

 


A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on





Sastojci


- 500 g kora za pitu


 - 1 tegla Beobašta džema od kajsija - bez šećera


 - 12 kašičica pšeničnog griza


 - 2 kesice vanilin šećera


 - 6-7 kašika ulja


Priprema


Uključiti rernu da se zagreva na 180 C stepeni, sa toplim vazduhom. U pleh od rerne staviti papir za pečenje i namazati ga malo uljem.


Kore podeliti na 4 dela po 3 kore.


Za svaki rolat odvojiti 3 kore i poslednju koru prvo namažite uljem.


Džem rasporedite u 3 reda po kori. Pospite grizom i vanilin šećerom.


Urolajte kore zatvarajući ih sa strane da fil ne bi cureo u toku pečenja.


Gotove rolate namažite uljem i izbockajte nožem.


Stavite u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, dok ne porumeni.


Gotovu pitu izvadite iz rerne i ostavite nepokrivenu da se hladi, jer na taj način će ostati korica hrskava.


Iseći pitu na komade uz pomoć kuhinjskih makaza i poslužiti.


Kolač sa džemom bez šećera sa kokosom


Ovaj kolač je spoj kokosa, griza i Beobašta džema bez šećera. Pravo je uživanje za nepca. Sigurno će se dopasti onima koji vode računa o ishrani, kao i onima koji poste.





 


 

 



 

 


View this post on Instagram


 



 

 

 



 

 



 

 

 




 

 


A post shared by Beobašta (@beobasta.rs) on





Sastojci


- 2 čaše griza


- 2 čaše brašna


- 1,5 šoljica ulja


- 1 kesica sode bikarbone


- 2 čaše vode


- 3 kašike Beobašta džema od divljih kupina - bez šećera


- 2-3 kašike kokosovog brašna


Priprema


Pomešajte sve sastojke i sipajte u podmazanu, pobrašnjenu tepsiju srednje veličine.


Stavite u zagrejanu rernu i pecite, na 200°C, oko 30 minuta.


Čačkalicom probajte da li je kolač pečen.


Izvaditite iz rerne i ostavitite da se ohladi pa pospite kokosovim brašnom.

Затворено за коментаре.