Koliko se jaja dnevno sme pojesti?

Koliko se jaja dnevno sme pojesti?

Jaja spadaju među najhranjivije namirnice. Međutim, njihova loša reputacija potiče od toga što sadrže visok nivo holesterola u žumancima. A on nije tako jednostavan. Što ga više jedete, to ga manje stvara vaše telo. Jaja neće prouzrokovati veliki porast nivoa holesterola, ali pod uslovom da pazite na dnevni unos ove namirnice u organizam.

 Photo: Pixabay

Kada se govori o zdravlju, posebno u svetu fitnesa i bodibildinga, žumanca i njihov holesterol se vrlo često ističu kao nešto izuzetno loše. To je zbog toga što brojna istraživanja holesterol povezuju sa srčanim oboljenjima. Međutim, dokazi o negativnim uticajima holesterola su diskutabilni.

Photo: pixabay

S obzirom na količinu holesterola u žumancima, stručnjaci upozoravaju da je potrebno ograničiti dnevni unos jaja u organizam. Jaja su zbog holesterola pre tridesetak godina stavljena na crnu listu namirnica, ali im proteklih godina raste nutricionistički rejting.

Jedno jaje srednje veličine sadrži 186 miligrama holesterola koji se nalazi u žumancu, što je 62 odsto od preporučenog dnevnog unosa holesterola. Za razliku od njega belance sadrži uglavnom proteine i nizak nivo holesterola.

Photo: pixabay

Zajedničke preporuke nutricionista su da je normalan unos od dva do šest žumanaca nedeljno. Međutim, brojna druga istraživanja pokazala su da normalna količina konzumiranja jaja zavisi od osobe do osobe.

U 70 odsto slučajeva jaja ne utiču loše na ljude. Za osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti i dislipidemije i koriste lekove, ipak je poželjno ograničiti dnevni unos holesterola na 300 miligrama dnevno. 

Photo: shutterstock

Sve u svemu, ne bi trebalo jesti više od tri jaja dnevno. Pored toga, treba imati na umu i da sva jaja nisu ista. Ona koja kupujemo u supermarketu uglavnom potiču od kokošaka koje su hranjene žitom. Najzdravija jaja su od onih kokošaka koje se uzgajaju na pašnjacima. Ona su bogata omega 3 kiselinama.

Photo: pixabay

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da su jaja deo zdrave ishrane i ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja kod zdravih osoba, sve dok se konzumiraju u normalnim količinama.

Zatvoreno za komentare.