Božićna pšenica je nezaobilazan dekor svečane trpeze koja se postavlja u čast Hristovog rođenja. Da bi imala vremena da poraste, morate da je posejete ovih dana, a običaji nalažu da se ovaj važan posao obavi baš na Svetog Nikolu.
Dan pre sejanja, pšenicu stavite u mlaku vodu da u njoj prenoći, a ujutru je izvadite na papirnu salvetu i sačekajte da se osuši. Tako će biti gušća i bogatija, i brže će proklijati.
Foto: Shutterstock
Odaberite plitku posudu, dno prekrijte zemljom, a preko nje rasporedite zrnevlje pšenice. Ne štedite, jer treba da bude prekrivena čitava površina zemlje, ali nemojte da preterujete i da sejete više redova. Jedan gust red je sasvim dovoljan.
Čim je zasejete, zalijte je i ostavite na mestu sa dovoljno svetlosti, ali gledajte da ne bude pretoplo kako se pšenica ne bi osušila. Dakle, nemojte je držati pored TA peći, radijatora, grejalica i drugih grejnih tela.
Kada proklija zalivajte je svaki dan pomalo. Da ne biste preterali, budući da je posuda plitka, možete da koristite plastičnu flašu sa raspršivačem ili da kašikom sipate malo po malo vode.
Foto: Shutterstock
Ako pšenica izraste mnogo pre Božića, ne brinite. Samo makazama ošišajte vrhove. Biće ujednačeni i izgledaće lepše.
Možete da zasejete nekoliko posuda sa pšenicom. Bićete ponosni na ovaj lep ukras jer ste ga sami uzgajili.