Čekamo strpljivo - evo kada pada Uskrs 2023. godine

Čekamo strpljivo – evo kada pada Uskrs 2023. godine

Uskrs svake godine menja svoj datum, nazivaju ga i ''pokretnim'' praznikom, ali uvek pada i obeležava se na isti dan - nedeljom. A evo kada se pada Uskrs 2023. godine.

Foto: Shutterstock

Datum kada će pasti Vaskrs, iz godine u godinu, računa proračunima na osnovu astronomskog merenja, odnosno korišćenjem crkvenog kalendara. Pravoslavni Uskrs nikada ne pada pre 4. aprila i nikada nije nakon 8. maja, piše Novosti Magazin.

Veliki Petak se obeležava na poseban način, i podrazumeva tužan dan jer je to dan kada je Isus razapet. Tog dana nema službe u crkvama, i zvona ne zvone. Na Veliki petak se posti, jede se samo hleb i voda, i farbaju se jaja najčešće crvene boje koje označavaju Isusovu krv.

Pravoslavni Uskrs 2023. godine pada 16.04.2023. dok katolički Uskrs pada 09.04.2023. godine.

Nedeljom kada slavimo Vaskrs, sprema se bogata porodična trpeza i tog dana cela porodica je na okupu. Dečica u dvorištu nalaze paketiće koje im je zeka ostavio, mada je ovo više katolički običaj, a ukućani se međusobno tucaju jajima.

Takođe, ukoliko neko uđe u kuću nenajavljen tog dana, prvo mu se daje jaje na poklon, pa tek onda hrana i piće.

Ovo je dan kada se svi zbližavamo sa voljenima, praštamo dragim ljudima, zaboravljamo loše i uživamo u miru koji donosi ovaj prelepi praznik.

Neradni dani u Srbiji povodom državnih i verskih praznika, za Uskrs padaju počevši od Velikog petka 14. aprila, uključujući 15., 16.-dan Uskrsa, i 17. april.

 

Zatvoreno za komentare.