Nemojte se miriti sa mlitavim i vlažnim prženicama kada zaista postoji način da svaki put dobijete savršene prženice - hrskave spolja i divno mekane iznutra.
Mark Marfi, sudija kulinarske emisije "Chopped", kuvar i vlasnik nekoliko restorana u Njujorku zna tajnu iza uvek savršenih prženica i sada je podelio sa svetom.
Ne koristite "fensi" hlebove
Photo: Pixabay
- Ne eksperimentišite i ne nasedajte na trikove. Sve što vam treba je najobičniji hleb, bilo koji sa tvrđom koricom, koji je odstojao dva, tri dana - kaže on.
Spremite sve noć pre prženja
Photo: Pixabay
- Pomešajte jaja, mleko, vrlo malo konjaka i ekstrakt vanile. Potom nasecite debele kriške hleba i ostavite ih da se natapaju u ovoj mešavini celu noć, a idealno je 24 sata. Deblje kriške hleba će upiti sve sastojke i neće se raspasti, ako koristite najobičniji hleb. Ujutro poređajte hleb na neku rešetku kako bi se višak tečnosti iscedio - kaže on.
Pecite sa obe strane
Ključ hrskave spoljašnjosti i mekane unutrašnjosti je baš u ovome, kaže on.
- Svaku krišku hleba sa obe strane pospite sa malo mešavine brašna i šećera. To će dati još hrskaviju i slađu koricu. Potom ih stavite na tiganj sa nelepljivom površinom ili na tiganj od livenog gvožđa koji je dobro zagrejan i čekajte da obe strane postanu zlatno-braon boje. Potom ih premestite na pleh obložen papirom za pečenje i ubacite u rernu na 175 stepeni na 10 do 15 minuta. Ta završnica će dati hrskavu koricu i kremastu unutrašnjost - garantuje on.