Često imate "deža vu", osećaj da se nešto već dogodilo - šta to znači i kada treba da se zabrinete?

Često imate „deža vu“, osećaj da se nešto već dogodilo – šta to znači i kada treba da se zabrinete?

Kada morate da potražite pomoć lekara? Da li često imate deža vu?

Foto: Shutterstock

Svakome se barem jednom u životu dogodilo da imaju neverovatno snažan osećaj da su nešto već čuli, videli ili doživeli ranije, iako se to događa prvi put.

Pojava poznatija pod nazivom “deža vu” već dugo intrigira naučnike.

Čuveni psiholog Sigmund Frojd smatrao je da je “deža vu” paramnezija, odnosno da nas novi utisak podseća na nešto ranije, nešto što smo zaboravili, potisnuli ili smo o tome maštali.

Postoje različita tumačenja “deža vu-a” pojave kada je reč o simbolici, ali lekari ističu da često ponavljanje ovog stanja može da ukazuje na negativne procese u organizmu koje se loše odražavaju na zdravlje.

Neurolog Vladimir Mihajlov, doktor medicinskih nauka, načelnik Instituta za neuropsihijatriju, ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za psihijatriju i neurologiju, objasnio je da često ponavljani efekat može da bude biti rizičan po zdravlje.

Foto: Shutterstock

On je istakao da se “deža vu”, kao posebno stanje duha u kojem osoba doživljava nove događaje kao da su se već desili u prošlosti, može javiti kao posledica dugotrajnog stresa, poremećaja sna, groznice ili prekomernog rada.

Takođe, ukoliko se dešava retko i neredovno, to ne utiče na zdravlje i nema razloga za zabrinutost.

Kako Mihajlov navodi, važno je da obratimo pažnju i shvatimo ozbiljno kada se javlja jednom nedeljno ili češće. Tada je neophodno da zatražite pomoć neurologa i konsultujete se sa stručnjakom.

Kada se ponavlja izuzetno često, on može biti simptom oboljenja mozga ili temporalni oblik epilepsije.

Napomenuo je i da učestali “deža vu” može ukazivati i na poremećaje mentalnog zdravlja, pa je u ovakvoj situaciji važno zatražiti lekarsku pomoć.

Kako lekar objašnjava, takve nagle promene ne treba pripisivati slučajnostima, već je važno obratiti se za pomoć stručnom licu koje će jasno otkriti da li je to posledica stresa ili je neophodno da obratite pažnju na fizičko zdravlje.

Zatvoreno za komentare.