Četiri rase pasa koje je najlakše dresirati

Četiri rase pasa koje je najlakše dresirati

S dresurom bi trebalo početi kad štenci imaju oko osam meseci. Neke rase pasa se lakše dresiraju od drugih, iako su pojmovi lako i teško dosta relativni.

Foto: Shutterstock

Većina rasa je razvijena za određene zadatke, na primer čuvanje stoke i slično i težak za dresuru sigurno ne znači da je manje inteligentan već samo da je neka životinja predodređena za drugačije vrste zadataka.

Ako ste nedavno doneli štence u svoj dom, započnite tri osnovne zapovesti kojima ćete naučiti svog ljubimca da se pristojno ponaša. Fokus neka bude na učenje gde i kako se obavlja nužda, na zapovesti kao što su "sedi" i "mir" i na socijalizaciju kako bi se vaše štene naviklo na nove ljude, situacije i druge životinje.

U nastavku donosimo pet rasa koje je najlakše dresirati.

Border Collie (Škotski ovčar)

Uzgojeni su da budu bistri i puni energije. Ovi spretni i inteligentni psi su pravi takmičari kad je reč o čuvanju ovaca. Neverovatna je sposobnost štenaca da prate znakove rukom i zviždanjem kako bi ovce naterali u stado. Vrlo su poslušni i brzo uče.

Foto: Shutterstock

Nemački ovčar

To su psi vodiči za slepe osobe, psi čuvari, ali i psi ovčari. Njih je najlakše dresirati bilo za određene radne zadatke bilo za život u porodici, a to je ujedno i jedna od najpopularnijih rasa na svetu.

Imaju snažan zaštitnički instinkt i važno je rano početi s dresurom kako ne bi počeli da uočavaju pretnje tamo gde ih nema. Treba početi s kratkim seansama dresure, od pet do 10 minuta nekoliko puta dnevno. Maratonske seanse nisu dobre za štence jer nemaju sposobnost dugo da zadržavaju koncentraciju. 

Foto: Shutterstock

Papilon

Smatra se jednom od najinteligentnijih rasa na svetu, a naziv je dobila po ušima u obliku leptira. To su inteligentni psi, s puno samopouzdanja, razigrani, privrženi i veseli. Odlični su u učenju raznih trikova i poslušni u obavljanju zadataka.

Foto: Shutterstock

Labrador

Ti su psi željni da ugode svom vlasniku i da uče. Štenci ove rase imaju od najranijeg doba izraženu osobnost, vrlo su prijateljski nastrojeni, društveni i razigrani. Važno je imati na umu da su znatiželjni po prirodi i da lako mogu upasti u razne nezgode.

Takvo ponašanje može biti naporno, ali i opasno po njihov život. Stručnjaci savetuju da štence labradora od najranijeg doba naučite da sluša zapovest "ostavi" kad želite da ne dira nešto. Labradori su među najpopularnijim rasama širom sveta.