Sezona jagoda je zvanično otvorena! A kako ona, na našu veliku žalost, verujemo i vašu, veoma kratko traje, požurili smo da je iskoristimo na najbolji mogući način pripremajući jedan veoma ukusan i posve lak tart sa jagodama.
Foto: Shutterstock
Kombinacija prhkog testa, u čiji ukus se upliću mleveni bademi, čokolade i svežih jagoda čini neodoljiv spoj u kome ćete uživati. Iako se kora peče, procedura za njenu pripremu nije komplikovana i oduzeće vam svega pola sata, koje uporedno možete koristiti za pripremu najlakšeg, a opet najukusnijeg čokoladnog fila.
Kao poslednji i najbitniji korak dolazi dekoracija, odnosno prekrivanje čokoladnog tarta svežim jagodama. Ali ukoliko ne volite jagode ili ih pak ne nađete, za finalni deo pripreme tarta možete iskoristiti i neko drugo voće koje u sebi ima dozu kiselosti poput malina ili višanja.
U videu ispod čeka vas detaljno uputstvo za pripremu ovog savršenog deserta, pogledajte!
Kora:
160 g brašna
80 g mlevenog badema
2 supene kašike šećera
150 g putera
1 jaje
Malo vanilinog ekstrakta – kafena kašika
2 supene kašike hladne vode
Može da odstoji malo u frižideru
Fil:
350ml slatke pavlake
300g crne čokolade
60g maslaca
U velikoj činiji pomešajte prvo suve sastojke. Nakon toga dodajte jaje i vode po potrebi, pa sve dobro zamesite. Testo prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom, razvucite testo u kalupu.
Kako se kora ne bi podizala tokom pečenja, napravite mali "teg" od pirinča ( u pleh, preko razvučenog testa stavite tek papir i potom pirinač, kao u videu). Koru recite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, potom skinite "teg" i papir i pecite koru još 10 minuta.
Fil ćete pripremiti tako što ćete prvo u šerpu sipati slatku pavlaku i sačekati da se zagreje, ali ne sme proključati. Potom u zagrejanu slatku pavlaku dodajte čokoladu i na kraju puter. Fil potom ostavite da se ohladi i kasnije njime filujte tart.
Kako finalni korak dolazi dekoracija. Preko čokoladnog fila poređajte jagode isečene po želji.