Da bi vaše dete verovalo u sebe, ove stvari nikako nemojte gubiti iz vida!

Samo dete koje se oseća vredno i poštovano izrasta u samopouzdanu i odgovornu osobu.

Photo: Pixabay

U procesu vaspitavanja roditelji često zaborave elementarne postulate roditeljstva, na čijem je vrhu potreba da se dete oseća vredno i poštovano.

Evo šta nikada ne bi trebalo da gubite iz vida ako želite da vaše dete oseti da vredi i odraste u osobu koja se neće skrivati pred ljudima i problemima:

Provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom

Photo: Unsplash

Kada vidi da nastojite da uvek nađete vremena za njega i da mu u razgovoru ili igri posvećujete punu pažnju, dete će se osetiti vredno, a pritom će i bliskost među vama postajati sve snažnija.

Tokom vremena koje provodite zajedno, potrudite se da što više razgovarate. Ne insistirajte na drugarskom odnosu, ali pokažite interesovanje, usudite se da govorite i o sebi, potražite savet.

Prilikom vaspitnih razgovora izbegavajte retorička pitanja, koja mlađu decu zbunjuju, a postavljajte što više otvorenih pitanja (koja počinju sa ko, šta, gde i sl).

Poštovanje prema detetu pokazaćete i time što nećete žuriti da umesto njega odgovorite na pitanje koje ste mu postavili vi, ili neka treća osoba, već ćete mu dati dovoljno prostora i vremena da samo iskaže svoj stav.

Nastojte da na jasan, nedvosmislen način (po)kažete detetu da ga volite

Photo: Unsplash

Rečima, dodirom ili gestovima, svejedno, ali potrudite se da vaše dete u svakom trenutku bude sigurno da ga volite. Ni u kakvom strogom procesu vaspitavanja nemojte dozvoliti sebi da kaznu ili ljutnju dovodite u vezu sa ljubavlju.

Takođe, pazite da dete ne pomisli da ga volite samo u trenucima kada ste zbog nekog posebnog uspeha ili poslušnosti ponosni na njega, već i u danima u kojima se ništa posebno nije dogodilo.

Kada napravi grešku, nikada nemojte govoriti da je dete loše, već akcenat stavite na loše ponašanje, koje treba promeniti ili izbegavati.

Pokažite da poštujete sposobnosti svog deteta

Photo: Pixabay

Kada poželi i nauči neku novu veštinu (obuvanje, vezivanje pertli, zakopčavanje jakne), nemojte je vi raditi umesto njega. Ako previše njegovih poslova zaštitnički preuzimate na sebe, postoji opasnost da u detetu dugoročno razvijete svest o sebi kao nemoćnom i nesposobnom biću.

– Bodrite dete da shvati da je u redu pogrešiti i da uči na svojim greškama. Sa ovim je povezano i dozvoljavanje detetu da bira.

Naime, i životi odraslih satkani su od izbora, a ljudi se najčešće boje da ih naprave, bojeći se, u stvari – grešaka. Nemojte pretrpavati dete izborima. Dovoljan je izbor između 2-3 opcije. 

Učite, takođe, svoje dete, da prihvati odgovornost za svoje odluke i izbore, ali da je sasvim u redu pokušati, pogrešiti, pasti – i obavezno – ustati!

Pročitaj još