Da li beba mora da se kupa svakog dana?

Da li beba mora da se kupa svakog dana?

Roditelji stalno postavljaju pitanje da li beba mora da se kupa svakog dana. Nekada su roditelji svako veče kupali bebe, jer se smatralo da tako treba. No, stavovi i preporuke pedijatara roditeljima se sa vremenom menjaju, a ona aktuelna glasi da bebe ne moraju da se kupaju baš svakog dana.

Foto: Shutterstock

Bebama bi to istina prijalo, jer kupanje nije samo mera higijene već i svojevrsna hidromasaža koja novorođenčetu, budući da je dugo bilo u plodovoj vodi, veoma prija. Ali istina je i da se beba tokom dana ne zaprlja toliko da bi morala da se kupa svakodnevno. Dovoljno je po potrebi, tj. kada se isprlja, toplom vodom i bebi sapunom, oprati deo ispod pelena ali kosu svakako ne treba prati svako veče.

Foto: Pixabay

U održavanju bebine higijene, je veoma važno koristiti što manje hemikalija jer bi one mogle da iziritiraju nežnu bebinu kožu. Novorođenčetu je u prvih pola godine života, kosu i zaprljane delove ispod pelena, dovoljno prati već pomenutim bebi sapunom, dok je za ostale delove tela, sasvim dovoljna mlaka voda. Kupke se, i to u veoma maloj količini, u vodu za kupanje beba, dodaju tek kada ona napuni šest meseci, dok se korišćenje šampona za pranje kose, preporučuje tek posle prvog rođendana.

Foto: Unsplash

Ni kreme za kožu ne treba koristiti bez potrebe, jer se čestim mazanjem zatvaraju pore na koži.

Zatvoreno za komentare.