Ukoliko spadate u one osobe koje nakon napornog dana vole da se okrepe uz čašu crnog vina, možda i vi pravite veliku grešku prilikom ispijanja ovog alkoholnog napitka.
Foto: Shutterstock
Lako je onome ko voli vino da tvrdi kako su pravila za ispijanje ovog alkoholnog pića besmislena. Ali pravo je umeće kada nekoga ko ne voli vino zainteresujete da okusi ovaj napitak samo zato što ste sve stvari doveli do njihovog savršenstva.
Istraživanje je pak pokazalo da većina ljudi pogrešno pije crno vino. A za to je kriva temperatura.
Temperatura vina je ključna stvar. Uopšteno je mišljenje da se belo vino čuva u frižideru, a crno na sobnoj temperaturi. Ipak, u većini domova temperatura u sobi je previše visoka.
Crno vino bi trebalo čuvati na temperaturi od 15 do 20 stepeni. Kada je vino pretoplo, u njemu tada dominira alkohol i prekriva njegovu pravu aromu. Ako se vino predugo hladilo, aroma će se stisnuti te će time "nametnuti" tanin, a kiselina će biti imati oštriji ukus.
Još jedna greška zbog koje može da vam se dogodi da za veoma skupoceno vino tvrdite kako je trećerazredno jeste ta da vino nije servirano na adekvatan način.
Baš kao što parfem ima nekoliko faza u kojima se otvara i pažljivom prolazniku ne može da promakne nijedan sastojak, slično je i sa vinima. Ali ako vino poslužite u lošim čašama koje mu ne dopuštaju da se dovoljno otvori, vaša umetnost uživanja je u startu uništena.
Čaša crnog vina ima konveksni oblik - blago zaobljene zidove, i obično ima veći volumen nego čaša za belo vino, međutim i kraću dršku.
Belo vino se konzumira na temperaturi između 9 i 14 stepeni. Ono zahteva čašu od čistog i tankog stakla sa dugom drškom, kako se ne bi previše brzo zagrejalo u našoj ruci, dok sam vrh čaše treba da bude u obliku cveta tulipana.
Razlog za baš ovakvu čašu je jednostavan - mirisi i arome na ovaj način ostaju duže u čaši.
Penušavo vino se služi u uskim i dugim čašama, koje u šali zovu i epruvete, mada očigledna sličnost i ne postoji.
Čaša se uvek puni do pola za crno vino ili 2/3 za belo vino. Pre nego što vino sipate u čašu, obavezno je isperite vodom, kako bi se oslobodila svih nepotrebnih mirisa koji mogu naškoditi ukusu vina.