Da li je paradajz voće ili povrće? Jedno je sigurno - nikada nije za baciti, evo i zašto

Da li je paradajz voće ili povrće? Jedno je sigurno – nikada nije za baciti, evo i zašto

Paradajz danas možemo pronaći više ne samo u osnovnoj crvenoj, već u celom spektru boja. Uz to, prisutan je u različitim oblicima i dimenzijama.

Foto: Shutterstock

Svet je predivan u svom izobilju. Recimo, postoji mnogo toga čemu s pravom odgovara pridev kraljevski ili rajski. Zato ne treba čuditi da i mnogi izbori za najlepšu devojku imaju u svom imenu reč kraljica.

I u gastronomiji imamo kraljicu, ne jednu, a uvek se taj epitet odnosi na jednu od namirnica ili njen specifičan deo. Možemo sada glasati, nadvikivati se, suprotstavljati mišljenja, ali za nas je u letnjoj sezoni samo jedna namirnica prava kraljica: paradajz!

Da li je paradajz voće ili povrće?

Paradajz ima sve: izgled, boju, ukus, teksturu... Ali, ona nije samo lepa i mirišljava. Ona je intrigantna! A evo i zašto je zaslužila titulu kraljice leta. Paradajz danas možemo pronaći više ne samo u osnovnoj crvenoj, već u celom spektru boja.

Foto: Shutterstock

Uz to, on je prisutna u različitim oblicima i dimenzijama. Na kraju, svaki paradajz ima svoj poseban, jedinstven ukus. 

O pripremi paradajza, kad bismo popisali i dali sve recepte koji bi zaokružili njegovu potpunu korist, trebalo bi napisati ne udžbenik, već enciklopedijsko izdanje. Paradajz nikad nije za baciti.

Čak i kad jeste, na soptsveno iznenađenje, nađete negde u dnu frižideru, zaboravljen. Iskorišćavamo ga potpuno, svaki deo, od semenke pa sve do kože, bez obzira na to bila iznutra ili spolja tvrda ili mekana. Paradajz će vam uvek puno dati. Samo treba znati, i pitati.

Foto: Shutterstock

Kad se prošetate pijacom više puta možete naići na mekaniji, zreliji paradajz koji je u pola cene jer će se verovatno baciti. Mi prvi nećemo dopustiti da se baci, mi ćemo je kupiti i ispeći i napraviti dobar džem od paradajza. Ili, najfiniju čorbu od paradajza.

Kako se radi, u čemu je tajna? Paradajz tokom pečenja počinje da ispušta svoje slojevite i dubinske ukuse i tako jednostavno zablista u punom sjaju. Poslužimo ga uz par kapi ulja od bosiljka ili par kapi nekog finog maslinovog ulja i hrskavac od domaćeg hleba s dimljenim kozjim sirom.

Ako se odlučimo da kupimo čvrst paradajz, onda prema njemu treba imati poštovanja i napraviti karpaćo od paradajza poslužen sa malo soli i lagano pikantnim maslinovim uljem. Kraljevski obed s kraljicom. I sve bi to bilo lagano kad ne bi postojale one male džepne venere, preslatki čeri paradajz.

Zatvoreno za komentare.