Da li psi mogu da izgore na suncu

Da li psi mogu da izgore na suncu

Jačinu sunca najviše osetimo za vreme letnjih dana kada nam koža izgori i kada dobijemo crvenilo i plikove koji mogu dosta da nas namuče. Mi smo navikli da se borimo sa jakim i užarenim suncem pa nekako uvek sa opekotinama izađemo na kraj, ali postavlja se pitanje, da li sunce predstavlja opasnost i po naše najbolje prijatelje.

Foto: Pixabay

Pošto psi imaju gustu dlaku, obično smatramo da su oni zaštićeni od svih spoljnih uticaja, pa i od sunca, ali zapravo, postoje rase pasa koje su osetljive na sunce i koje mogu ozbiljno izgoreti, baš kao i vi.  Podrazumeva se da bezdlake rase ne smeju da budu preterano izložene suncu jer nemaju nikakvu zaštitu, ali postoje i vrlo čupave rase koje mogu izgoreti, a da vi to ni ne primetite.

Foto: Pixabay

U kategoriju pasa koji su podložni opekotinama od sunca spadaju maltezeri, jorkširski terijer, vesti terijer, šicu i druge rase koje nemaju podlaku. Ovi psi se ne linjaju, što znači da nemaju podlaku koju odbacuju, a upravo je ta podlaka glavna zaštita od štetnih sunčevih zrakova.

Foto: Pixabay

Iako ovi psi imaju dugu dlaku, sunce lako probija njihove pramenove i dolazi do kože, pa je zato vrlo važno da ako ste vlasnik ovih rasa, povedete računa kada izvodite vaše ljubimce i koliko ih dugo puštate da borave na jakom suncu.

Zatvoreno za komentare.