Soda bikarbona se koristi kao sredstvo za pranje zuba više od 150 godina.
Foto: Shutterstock
Soda bikarbona, odnosno natrijum-karbonat je slani alkalni prah koji ima abrazivna svojstva. Ova svojstva učinkovito uklanjaju naslage na zubima, dajući vam zdrav i sjajan osmeh.
Soda bikarbona doprinosi belini vaših zuba, ali ih ona ne izbeljuje direktno, nego skida naslage od kafe, čaja ili cigareta sa površine zuba. Ona je najmanje štetno abrazivno sredstvo za pranje zuba koje se koristi više od 150 godina.
Suštinski, to dugogodišnje iskustvo pokazuje da soda nije opasna za zube, ali i pored toga, nju ne treba koristiti više od dva puta nedeljno kako ne bi došlo do oštećenja gleđi.
Naravno, najbrži način da izbelite zube je poseta stomatologu, ali u kućnim uslovima pomoći i soda bikarbona. Evo na koji način to možete učiniti.
Ova kombinacija je najjednostavnije rešenje za izbeljivanje zubi. Na četkicu za zube stavite pastu, a potom na pastu dodajte malo sode bikarbone. Nakon toga samo četkajte zube kao što to i inače radite.
U činijici pomiješajte vodu i sodu bikarbonu. Nemojte sipati previše vode, dovoljno je samo nekoliko kapljica kako biste napravili pastu.
Tu pastu potom četkicom ili prstom nanesite na zube i ostavite je da deluje dva-tri minuta. Nakon toga usta dobro isperite vodom.
Limun sadrži limunsku kiselinu, koja je prirodno sredstvo za izbeljivanje. Uzmite pola kašike sode bikarbone i pomešajte je s pola kašičice limunovog soka i napravite pastu za izbeljivanje zuba. Pranje zuba ovom mešavinom učiniće čuda za vaš osmeh.
Foto: Shutterstock
Iako ćete u roku od nekoliko dana možda primetiti da su vam zubi nešto svetliji, pravi rezultati biće vidljivi nakon nekoliko nedelja.
Ne zaboravite da svaki put nakon korišćenja sode bikarbone temeljno isprete usta vodom.
Uz to, sodu bikarbonu nemojte držati na zubima duže od dva minuta da ne bi nagrizla zube. Takođe, dugotrajno korišćenje paste od sode bikarbone može dovesti do upale desni.
Ako to primetite, prestanite s tehnikom izbeljivanja i posavetujte se sa stomatologom.