Redosled rođenja određuje vaše zanimanje

Redosled rođenja određuje vaše zanimanje

Danas se obeležava Međunarodni dan braće i sestara, dan posvećen  odnosima između braće i sestara, kao najtrajnijim i najvažnijim odnosima u životu svake osobe.

Braća i sestre odrastaju zajedno, igraju se, svađaju, tuku, ali više od svega se vole.

Što su članovi porodice brojniji vlada veća sloga. Deca koja odrastaju zajedno osećaju veću slogu i povezanost. U svetu su rađena brojna istraživanja o ovim odnosima.

Tako je studija sporvedena pre godinu dana pokazala da redosled kojim su deca rođena može da odredi njihovu karijeru kasnije u životu.

Istraživanje je sponzorisao prošle godine "Dizni" da bi proslavio film "Frozen" na Međunarodni dan braće i sestara 10. aprila. Uporedili su uzorak od više od 500 uspešnih individualaca iz 11 različitih profesija da bi utvrdili teže li određene grupe dece specifičnim zanimanjima.

Došli su do zaključka da deca koja su rođena u sredini imaju 30 odsto više šansi da postanu izvršni direktori nego njihova braća i sestre i 42 odsto više šansi da postanu vrhunski sportisti.

Najstarija deca imaju 29 odsto više šansi da postanu astronauti i 25 odsto veću verovatnoću da će postati rok zvezde nego njihovi mlađi braće i sestre.Najneverovatniji rezultat ovog istraživanja otkrio je da deca jedinci imaju 181 odsto više šansi postati umetnici nego deca s braćom ili sestrama.

"Istraživanje  pokazuje da je redosled rođenja važan faktor u određivanju vrste zaposlenja. Sve u svemu, postoji više tipičnih slučajeva nego iznimnih slučajeva", rekla je tada psiholog Ema Keni.

Slična studija pokazala je i da  naučnici i inženjeri uglavnom dolaze iz većih porodica.

Zatvoreno za komentare.