Da li ste raskitili jelku? Evo kada se skida novogodišnja dekoracija

Da li ste raskitili jelku? Evo kada se skida novogodišnja dekoracija

Često se u Srbiji novogodišnji ukrasi i jelke mogu videti do Svetog Save, a obično i u februaru, da li je to dobro? Evo kada se skida novogodišnja dekoracija.

Foto: Shutterstock

Prema Feng šui sistemu života, sve što je "obavilo" posao treba da se ukloni iz kuće. To znači da svaka vrsta novogodišnje tradicije treba da se izbaci posle trećeg dana Božića.

Tradicionalno, posle Božića se čisti kuća i taj trenutak treba iskoristiti da se sklone jelka, lampioni i ostali novogodišnji ukrasi. Međutim, mnogima je žao da je uklone, jer im tokom mračnih zimskih meseci u dom unose lepo raspoloženje. Postoji drugačiji način da se duh veselja zadrži u domu.

Do 18. januara!

Prema nepisanom pravilo 12 dana posle Božića sve novogodišnje  mora da bude uklonjeno!

1. Prašina

Osnovni razlog zašto treba ukloniti jelku i ukrase odmah posle Božića, a najkasnije do Svetog Jovana je prašina. Mnogi ukrase dom i pre Svetog Nikole, a to je dovoljno vremena da se nakupi prašina koja brisanjem ne može da se ukloni.

Foto: Shutterstock

2. Nova godina je prošla

Novogodišnji ukrasi pripadaju novogodišnjim praznicima, a oni su prošli. Ukoliko ih ne uklonite mentalno ostajete u prošlosti. Posle Nove godine slede novi praznici. Ukrasite dom grančicama bora, koristite mirišljave sveće i sklonite sve osim zimske dekoracije.

3. Stiže proleće

Razmišljajte o vremenu koje dolazi, a to je proleće. Razmislite o dekoraciji doma u martu koji će doneti novu nadu. Nabavite lukovice koje su nikle, one donose optimizam.

4. Lampice

Kupite klasične lampice, poput kineskih lampiona i koristite njih za osvetljenje koje podiže raspoloženje. Novogodišnje lampice, jednostavno, sklonite!