Da li ste znali da je Vuk Karadžić bio gradonačelnik Beograda?

Da li ste znali da je Vuk Karadžić bio gradonačelnik Beograda?

Jedna činjenica iz bogatog života Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, je čini se mnogo manje poznata nego što bi trebalo. 

 Foto: Wikipedia

Vuk je naime jedno vreme proveo na čelu uprave grada Beograda, savremenim rečnikom i imenom te funkcije rečeno, bio je gradonačelnik Beograda.

I inače se, to je sam govorio, osećao Beograđaninom, iako je većinu života proveo u Beču, a u Srbiji i Beogradu, živeo samo u nekoliko navrata.

Na položaju gradonačelnika Beograda je bio oko godinu dana a za tri godine, koliko je na početku četvrte decenije 19. veka proveo u Srbiji, bio je član i direktor Zakonodavne komisije, član i predsednik Suda, Nahije i varoši beogradske.

Foto: Wikipedia

Objašnjavajući zašto je ostavio mesto prvog čoveka srpske prestonice i napustio otadžbinu, u jednom pismu je napisao da je to uradio delom zbog svoje bolesti, delom zbog lošeg ophođenja prema njemu ali i zbog njegove želje da izda još neku knjigu.  

"Jer za prezidenta Magistrata nahije i varoši Beogradske može se naći gotovo u svakom selu čovek, koji će, u današnje vreme, sve one poslove svršavati, kao i ja, a ja, živeći po svojoj volji, mogao bi što raditi, što svaki ne može", napisao je u jednom pismu Dimitriju Davidoviću.

Foto: Shutterstock

Funkcija prvog čoveka srpske prestonice se zvala različito u raznim vremenima, upravitelj varoši, predsednik Skupštine grada, gradonačelnik.

U modernoj istoriji, prvi upravnik, kako se funkcija zvala 1839. godine, je bio Ilija Čarapić, sin vojvode Vase Čarapića.

Gradonačelnik je bio i poznati političar Nikola Pašić, i to u dva mandata, poznati revolucionar Filip Filipović ovu funkciju obavljao je samo jedan dan.

Na čelu Beograda bile su i dve dame, jedna Slobodanka Gruden, a druga Radmila Hrustanović.

Foto: Pixabay

Najuspešnijim gradonačelnikom se smatra Branko Pešić, koji je prvi čovek grada bio deset godina, od 1964. do 1974. godine. Za njegovog gradonačelnikovanja Beograd je dobio mnogo važnih objekata i saobraćajnica.

Tada je izgrađena Beograđanka, Gazela, Terazijski tunel, zatim Muzej savremene umetnosti, Sportski centri "Pinki", "25 maj" i "Pionir".

Zatvoreno za komentare.