Da li žena mora da bude niža od muškarca?

Da li žena mora da bude niža od muškarca?

Skoro se podiglo prilično prašine oko jedne reklame na kojoj su izrazito visoki muškarac i prilično niska žena. Mnogi su bili zgroženi takvim poimanjem žena i muškaraca i reklamu doživeli kao nešto što je izrazito na štetu žena. A zašto zapravo žene vole više muškarce - ruku na srce ne baš onoliko više kao u reklami, ali bar desetak centimetara recimo.

Foto: Shutterstock

Istraživanja na ovu temu rađena su odavno, a jedno od pre par godina koje su sproveli Rajs Univerzitet i Univerzitet Severnog Teksasa pokazalo je da su glavni razlozi za to - zaštita i osećaj ženstvenosti.

Naime, deo ispitanica je naveo da se pored visokog muškarca osećaju nežno i bezbedno, dok je drugi deo učesnica studije dao veoma zanimljiv odgovor. Naime, rekle su da ne žele da gledaju prema dole kada gledaju u oči muškarca. Dodale su takođe i da im odgovara što na sastanke mogu da idu u štiklama, koje inače vole da nose a tako se malo u visini približe svom partneru.

Kada je o muškarcima reč, ispostavilo se da je njima visina žene mnogo manje bitna nego ženama muška visina. Možda i zato što su žene inače niže, pa im se želja da žena bude niža od njih lako ispunjava. Da je tako potvrđuju i odgovori ispitanika od kojih većina nije krila da vole niže žene.

Foto: Shutterstock

Doduše, ne previše niske, odnosno ne toliko da bi morali puno da se saginju, kako bi recimo poljubili svoju lepšu polovinu.

Džordž Jensi, profesor psihologije sa Univerziteta Severnog Teksasa i glavni autor studije, smatra da na mišljenje ljudi o visini partnera utiču tradicionalna društvena očekivanja i stereotipi vezani za polove.

Foto: Shutterstock

“Muževna sposobnost pružanja zaštite je jasno povezana sa stereotipom muškarca kao zaštitnika, pošto živimo u društvu koje smatra da muškarci treba da budu dominantni, a žene pokorne. Slika muškarca koji stoji iznad žene podržava to verovanje”, rekao je on a preneo "Dejli Mejl".

Zatvoreno za komentare.