Da li znate na kojoj ruci se nosi burma, a na kojoj verenički prsten?

Da li znate na kojoj ruci se nosi burma, a na kojoj verenički prsten?

Sada da pitate nekoga na kojoj ruci se nosi venčani prsten, verovatno bi tačno znali da odgovore samo oni koji ga nose. 

Foto:Shutterstock

A možda ste primetili i da negde nose na levoj a negde na desnoj ruci. Pa šta je pravilno?

Odgovore je: i jedno i drugo, sve zavisi od tradicije koja je nastala pre 4.800 godina u Egiptu. Krug simbolizuje večnost, bez početka i kraja. Kada se daje prsten, to označava besmrtnu ljubav.

Stari Rimljani i Egipćani verovali su da četvrti prst na desnoj ruci ima nerv ili venu koji ga direktno povezuju sa srcem. Rimljani su čak imali posebno ime za to: „vena ljubavi“ (latinski Vena amoris).

Prsten na tom četvrtom prstu je označavao da su osobe povezane i da su im srca zauzeta.

Nažalost, anatomija je opovrgla ovo verovanje: svi prsti imaju vensku vezu za srcem čime je razbijeno simboličko verovanje.

Foto:Shutterstock

Ali postoji još jedno objašnjenje koje nije toliko romantično. Rimljani su prvi nosili venčani prsten na desnoj ruci. Verovali su da je leva ruka nesrećna i „nepouzdana“.

Mnogo godina je u Indiji bio običaj da se prstenje nosi samo na desnoj ruci, jer se leva ruka smatrala „nečistom“. U današnje vreme dozvoljeno je nositi burme na bilo kojoj ruci.

U Nemačkoj i Holandiji parovi nose vereničko prstenje na levoj ruci, a burme na desnoj. Time označavaju da su promenili status i svoju vezu ozakonili pred Bogom i svetom.

Foto:Shutterstock

Švedske neveste mogu nositi jedinstvene komplete koji se sastoje od vereničkog prstena, burme i majčinog prstena.

Prema jevrejskoj tradiciji, verenik stavlja prsten na kažiprst desne ruke svoje verenice. Posle venčanja žene ga obično nose na prstenjaku iste ruke.

Foto:Shutterstock

Prvi verenički prsten poklonio je austrijski nadvojvoda Maksimilijan svojoj ljubavnici dami Mariji od Burgundije u 15. veku.

Običaj nošenja vereničkog prstena istorijski su praktikovali i muškarci i žene, mada je na kraju izgubio popularnost među muškarcima.

Zemlje u kojima se venčani prsteni nose na desnoj ruci su Norveška, Danska, Austrija, Poljska, Bugarska, Rusija, Portugal, Španija i Belgija (na nekim teritorijama), Gruzija, Srbija, Ukrajina, Grčka, Letonija, Mađarska, Kolumbija, Kuba, Peru, Venecuela.

Zatvoreno za komentare.