Predstojeće prvomajske praznike veliki broj građana provešće u prirodi, uz roštilj. No, iako se može činiti da je sasvim jednostavna, priprema mesa, ribe ili povrća na roštilju, ipak zahteva neka znanja.
Za vatru je najbolje koristiti ćumur, brikete ili drvo bukve, graba ili pak masline (ukoliko vam je dostupna). Nemojte potpaljivati vatru papirom, jer će vetar odneti pepeo na namirnice koje pečete.
Drvo nemojte stavljati ispod ćumura, jer neće do kraja izgoreti pa će se pojavljivati vatra. Stavite ga u sredinu u obliku piramide, a na to položite sitne grančice, potpalite i nakon 20 minuta raširite po celom roštilju.
Ako želite da pripremite mekanu svinjetinu, imajte na umu da je meso potrebno marinirati dva do četiri sata pre pečenja. Crveno meso marinirajte četiri do šest sati, a patku i do osam sati. Najjednostavnije je da meso ostavite u marinadi noć pre pečenja.
Za omekšavanje namirnica potopite ih u kiselo mleko ili jogurt. Ako želite da budu sočne i hrskave, ostavite ih u marinadi od piva.