Širom sveta danas se proslavlja Dan palačinki. Ovu poslasticu, koja postoji više od jednog milenijuma, volimo svi.
Foto: Shutterstock
Ovaj dan naziva se još Palačinka utorak ili Debeli utorak. Došao je utorak savršen za palačinku.
Prvu palačinku je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu - ploča. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.
Legenda kaže da je palačinke obožavao čak i Napoleon. Navodno, on je uoči svake bitke pekao palačinke, uz nadu da mu nijedna neće pasti jer bi to bio loš znak.
Recept za klasične palačinke je sledeći:
1 jaje, 400 g brašna, 225 ml mleka, 225 ml kisele vode, prstohvat soli.
Umutite jaje sa mlekom i kiselom vodom, pa postepeno dodajte brašno i umutite homogenu smesu bez grudvica. Ostavite je da odstoji pola sata, pa pecite palačinke na zagrejanom tiganju. Ovaj recept dovoljan je za 10 palačinki.