Danas je Petrovdan - jedan od velikih letnjih praznika

Danas je Petrovdan – jedan od velikih letnjih praznika

Srpska pravoslavna crkva i narod danas slave Petrovdan, dan posvećen apostolima Petru i Pavlu koji su nastradali istog dana. 

Photo: Printscreen/Youtube

Ovaj dan jedan je od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, koji ima mnogo zajedničkog s Ivanjdanom, glavnim letnjim praznikom.

Najavljuje početak promene vremena i dolazak jeseni. Danas se završava i Petrovdanski post.

Sveti apostol Petar je bio ribar koji je prvi izrazio svoju veru u Hrista i njegovo učenje, pripovedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vere. U Matejevom jevanđelju kaže se da je Hrist smatrao Petra za temelj svoje Crkve.

Petar se uvek pominje prvi među 12 apostola, i kao onaj koji govori u njihovo ime.

U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

Sveti apostol Pavle je bio farisej, ali kada je upoznao Hristovo učenje, prihvatio ga je i postao jedan od njegovih najvećih propovednika i teologa. Autor je 14 knjiga i poslanica Novog zaveta.

I Petra i Pavla pogubio je car Neron u Rimu istog dana.

Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica, ali i mesta kada se organizuju sabori.

Kao i za većinu praznika, narod ima običaje vezane i za Petrovdan.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Na ovaj dan pale se lile, štapovi koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Taj običaj podsećanje je na vreme kada su vernici progonjeni i mučeni i živi spaljivani. Danas se veruje da će te buktinje, doneti zdravlje i blagostanje u domaćinstvu.

Ali ono što je posebno značajno za ovaj praznik su običaji  vezani za jabuke i to za sortu zvanu petrovače koje prispevaju oko ovog sveca.

Kod Srba u Vojvodini do Petrovdana se jabuke nisu smele seći nožem. Takođe, nije smelo udarati  jabuku o jabuku ili se igrati sa njima jer se verovalo zbog toga može da pada grad i uništi useve.

U nekim krajevima postoji običaj da se jabuke na Petrovdan nose na osvećenje u crkvu.

Ali sve domaćice danas treba da umese kolač sa petrovačama.

Postoji i spona između Ivanjdana i Petrovdana važna za devojke.

Postoji verovanje da sve devojke koje su 7. jula posadile žito danas pogledaju kako je izraslo. Ako su izrasle klice koje su se savile kao prstenovi, znak je da će se ove godine sigurno udati.