Danas je Svetski dan vegana: Ko su oni zapravo i po čemu se razlikuju od vegetarijanaca

Danas je Svetski dan vegana: Ko su oni zapravo i po čemu se razlikuju od vegetarijanaca

Kada bi životinje mogle da biraju, izabrale bi njih za svoje gospodare i svaki dan bio bi njihov dan a ne samo 1. novembar. Reč je o veganima, a 1. novembar se već 24 godine širom sveta obeležava kao Svetski dan veganstva.

Foto: Shutterstock

Utemeljila ga je 1994. godine Luis Vols, tadašnja predsednica britanskog Veganskog društva, sa namerom da se skrene pažnja na saosećanje prema životinjama a i kako bi se ljudima približili vegani i veganstvo sa svim svojim aspektima.

Pa ko su vegani? U najkraćem, oni su ljudi koji u potpunosti izbegavaju bilo kakvu upotrebu životinja i korišćenje proizvoda od njih.

Uopšte ne jedu hranu životinjskog porekla i za razliku od vegetarijanaca, koji nekada jedu mleko i jaja, namirnice životinjskog porekla, vegani ih uopšte ne jedu, već konzumiraju samo hranu biljnog porekla. 

Foto: Shutterstock

Njihova ishrana se zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Meso, riba, morski plodovi, med, jaja, mleko i mlečni proizvodi su potpuno isključeni iz njihovog jelovnika.

Tvrde da je ovakva ishrana bolja od uobičajene i potkrepljuju to podacima koji kažu da vegani mnogo ređe oboljevaju od bolesti savremenog doba, među kojima su maligne, kardiovaskularne bolesti i alergije, najrasprostranjenije. 

Foto: Shutterstock

Ali veganstvo se ne ograničava samo na poseban način ishrane. Vegani naime, ne upotrebljavaju proizvode životinjskog porekla ni u druge svrhe, pa ne nose odeću od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla.

Takođe se protive i hemijskom testiranju proizvoda na životinjama. Poznato je naime da se mnogi lekovi i medicinska sredstva, pre nego što se odobre za ljudsku upotrebu, testiraju na životinjama, najčešće miševima, pacovima, majmunima i slično.

Foto: Pixabay

Vegani su i protivnici držanja životinja u zoološkim vrtovima i njihovog kupovanja. Oni životinje ne kupuju, već ih udomljavaju pa se na taj način prema njima ne odnose kao vlasnici i gospodari, već dobrotvori.

Tačan broj vegana ni kod nas ni u svetu se ne zna a oni tvrde da je njihov broj u stalnom porastu. Poznati vegani su Bil Klinton, Majk Tajson, Kristijan Bejl.

Zatvoreno za komentare.