Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan Svete Varvare, a premda ovo nije zapovedan crkveni praznik, odnosno crveno slovo, u narodu je za isti vezan veoma lep običaj.
Foto: Shutterstock
Naime, veruje se da božićnu pšenicu treba posejati 17. decembra, na dan Svete Varvare, kako bi godina pred nama bila plodna i berićetna.
Još je običaja prisutno na dan ove svetiteljke, koju mali broj porodica u Srbiji obeležava čak i kao krsnu slavu, a svi oni prisutni su od davnina.
Naši stari smatrali su i da od danas dan počinje da raste, a noći su sve kraće... Tako do Božića dan bude pola sata duži, kada počinje naglo da raste.
Takođe, veruje se da od Varindana do Božića nije dobro sanjati. Ako neko sanja, ne treba o tome nikome govoriti, niti treba snove tumačiti.
Ako ne stignete danas da posejete božićnu pšenicu, druga prilika za to je 19. decembar - Sveti Nikola. A evo i detaljnog uputstva za to.
Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, stavite zemlju, pa na nju u jednom redu poređajte pšenicu koja je stajala u vodi preko noći. Ostavite do ivice bar jedan centimetar, jer će se pšenica nicanjem raširiti, pa zrna prekrijte sa još malo zemlje.
Pšenicu u posudu možete staviti i bez zemlje, samo je rasporedite po dnu da ga sasvim prekrije. U sredinu možete umetnuti rakijsku čašicu kako bi ostao prostor za sveću. Božićno žito držite pored prozora, ali ne blizu radijatora, i svakodnevno ga blago prskajte vodom nekoliko puta.