Da ovaj recept bude još spektakularniji, možete čak i da birate: mlečna ili crna? Danas vam donosimo jednu sjajnu poslasticu, a to je baklava sa čokoladom!
Foto: Shutterstock
- 500 g tankih kora za pitu
- 350 g oraha
- 100 ml ulja
- 100 g čokolade po ukusu (mlečna ili crna)
- 450 g šećera
- 350 ml vode
- limun
- 2-3 mahune kardamoma
Orahe grubo sameljite u blenderu i pomešajte sa rendanom čokoladom. Za svaku rolnu biće vam potrebne dve kore.
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite uljem, pospite orasima i čokoladom, ali sa kraćih strana kore ostavite oko 10 cm slobodnog prostora.
Duž jedne od kraćih ivica stavite oklagiju i urolajte koru zajedno sa oklagijom. Drugu koru namažite uljem, pa na kraću ivicu stavite urolanu prvu koru sa oklagijom i sve zajedno urolajte.
Oba kraja rolata koliko možete povlačite prema sredini oklagije, pažljivo ga skinite sa oklagije i stavite u pleh.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore, rolate isecite na komade, premažite uljem i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.
U šerpi zagrejte šećer i vodu, kad proključa, kuvajte još 10 minuta.
Na kraju dodajte kolutove limuna i izdrobljene mahune kardamoma.
Vruću baklavu prelivajte sirupom nekoliko puta i pre serviranja dobro ohladite.