Današnji recept: Baklava sa čokoladom

Današnji recept: Baklava sa čokoladom

Da ovaj recept bude još spektakularniji, možete čak i da birate: mlečna ili crna? Danas vam donosimo jednu sjajnu poslasticu, a to je baklava sa čokoladom!


Foto: Shutterstock



Sastojci:


 - 500 g tankih kora za pitu


- 350 g oraha


- 100 ml ulja



- 100 g čokolade po ukusu (mlečna ili crna)


Za sirup:


- 450 g šećera


- 350 ml vode


- limun


- 2-3 mahune kardamoma



Priprema:


Orahe grubo sameljite u blenderu i pomešajte sa rendanom čokoladom. Za svaku rolnu biće vam potrebne dve kore.


Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite uljem, pospite orasima i čokoladom, ali sa kraćih strana kore ostavite oko 10 cm slobodnog prostora.


Duž jedne od kraćih ivica stavite oklagiju i urolajte koru zajedno sa oklagijom. Drugu koru namažite uljem, pa na kraću ivicu stavite urolanu prvu koru sa oklagijom i sve zajedno urolajte.


Oba kraja rolata koliko možete povlačite prema sredini oklagije, pažljivo ga skinite sa oklagije i stavite u pleh.


Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore, rolate isecite na komade, premažite uljem i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.


U šerpi zagrejte šećer i vodu, kad proključa, kuvajte još 10 minuta.


Na kraju dodajte kolutove limuna i izdrobljene mahune kardamoma.


Vruću baklavu prelivajte sirupom nekoliko puta i pre serviranja dobro ohladite.

Затворено за коментаре.