Ovih 11 dana ne postoji ni u jednom kalendaru

Ovih 11 dana ne postoji ni u jednom kalendaru

Da li znate za bilo koji događaj koji se zbio između 5. i 14. oktobra 1582. godine? Za neki rat? Mirovni ugovor? Rođenje ili smrt neke slavne ličnosti? Odgovor je sigurno ne, jer su to zapravo dani koji se nisu dogodili nikad!

Foto: Shutterstock

Reč je veoma zanimljivom istorijskom fenomenu – dani između 5. i 14. oktobra 1582. godine zapravo nikada nisu postojali!

Upravo te godine papa Grgur XIII je 4. oktobra izdao dekret kojim je uveo reformu postojećeg kalendara. Njegov, novi kalendar je i danas u upotrebi u najvećem broju zemalja i mi ga znamo pod imenom Gregorijanski. Njime je zamenjen do tada važeći kalendar koji je Julije Cezar uveo 46. godine pre nove ere i koji se po njemu zove Julijanski.

Kakve to sve ima veze sa “nepostojećim danima”?

Foto: wikipedia

Pošto se od uvođenja julijanskog do uvođenja gregorijanskog kalendara pojavila razlika od 11 dana, papa Grgur je jednostavno naredio da se ti “dani viška” izbrišu. I tako je posle 4. oktobra 1582. godine osvanuo 15. oktobar 1582. godine.

Inače, ta razlika između “starog” i “novog” kalendara se stalno povećava i od vremena pape Grgura “narasla” je za još dva dana, pa julijanski kalendar trenutno “kasni” za gregorijanskim 13 dana. Godine 2100. ta razlika će biti 14 dana, 2200. 15, a 2300. 16 dana i tako dalje…

Ostavi komentar