Evo šta treba da znate o davanju cucle bebama

Evo šta treba da znate o davanju cucle bebama

Dati bebi cuclu ili ne, dilema je svih roditelja. Univerzalnog odgovora kako postupiti nema, ali evo šta cucla znači bebi, a i zašto bi možda odgovor na prethodno pitanje trebalo da glasi - ne. Samo kada bi moglo, tj. kada bi beba cuclu dala.

Foto: Shutterstock

Kao i pravo sisanje i sisanje cucle je posebna, bebi prijatna ritmička radnja, koja na nju deluje uspavljujuće. Zato bebe kada im se spava, obavezno, na svoj način, traže da im se da cucla.

Ona, ne samo da ih uspavljuje, nego i umiruje pa beba pogledom, suzama, rukama ako već ne ume rečima, traži cuclu kada joj nešto nije po volji, kako bi se smirila.

Cucla je smiruje i u slučaju kolika, odnosno grčeva, čemu su naročito podložne sasvim male bebe, u prvim nedeljama života.

Foto: Shutterstock

Dobra strana sisanja cucle je i ta, što će ako sisa cuclu, dudu, lažu kako se sve zove ova bebeća zanimacija, beba će bar poštedeti svoje prste sisanja i stvaranja rana. 

Neke studije čak pokazuju da korišćenje cucle smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta. Zbog toga neki pedijatri smatraju da u prvoj godini života bebama ne samo da ne treba braniti da sisaju cuclu, nego ih čak treba i podsticati na to.

One druge, loše strane uglavnom su zdravstvene prirode, jer sisanjem cucle beba može da se inficira i to na više mesta. Prvenstveno na ustima, budući da su kaučuk i silikon, materijali od kojih se cucle prave, veoma pogodna tla za razmnožavanje štetnih mikroorganizama.

Foto: Shutterstock

Iskustvo pokazuje da korišćenje cucle može da dovede i do infekcije uva, a kod neke dece i do problema sa desnima i zubima, odnosno povlačenja desni i krivljenja zubića. 

Osim ovih mogućih rizika, stalno korišćenje cucle zna da kod deteta stvori zavisnost od nje, koje se nije nimalo lako osloboditi.       

Zatvoreno za komentare.