Kada deca smeju da otvore profile na društvenim mrežama

Kada deca smeju da otvore profile na društvenim mrežama

Istraživanja pokazuju da su mališani već u prvom i drugom razredu osnovne škole aktivni na "Instagramu" i "Fejsbuku", na svom ili profilu drugih. Ali, da li je to rano?

Photo: Pexels

Jedna od velikih roditeljskih dilema je da li deci treba dozvoliti da otvore naloge na društvenim mrežama i ako je već to neminovno, u kom uzrastu. 

Psiholog Mark Zekoni kaže da je to prerano i da bi roditelji morali da im objasne da to nije za njih i da će morati da sačekaju bar peti razred. Ali, i u tim godinama je važno da odrasli imaju šifre naloga svoje dece kako bi pratili šta oni rade, kome šalju poruke i kakvog sadržaja.

Photo: Unsplash

Najklizaviji teren je onaj u tinejdžerskim godinama, kada se deca bore za slobodu i samostalnost, a nemaju poverenja u roditelje, sve kriju od njih, pa odrasli mogu samo da naslute kako provode vreme na internetu.

Photo: Unsplash

Međutim, da bi ih zaštitili, roditelji moraju da pronađu modus i da na suptilan način uspostave kontrolu nad aktivnostima dece. Dozvoljeno je da ih, ako posumnjate, otvoreno špijunirate.

Neka znaju da sve pratite, pa će biti opreznija i neće prihvatati baš svačije pozive za prijateljstva, niti će slati neprimerene poruke - savetuje Zekoni.

Zatvoreno za komentare.