Nećemo uspeti ni da se opustimo, ni da uživamo, ukoliko i ove godine sve počnemo da pripremamo u poslednji čas.
Foto: pexels
Nekako uvek smetnemo s uma da je u radnjama gužva, a i da se ranije zatvaraju. Jelku kitimo tik pred doček Nove godine. Kolače manijakalno pečemo u večernjim satima vikend ranije, kada smo ionako već umorni.
Koliko god se potrudili da poklone izaberemo na vreme, između ostalog da izbegnemo decembarski bankrot, uvek ostane neki poklon koji u znoju tražimo po gradu dva sata pre nego što odemo na druženje.
Tu je, naravno, i celodnevno kuvanje na dan dočeka kada će sigurno zafaliti neki začin ili će se ispostaviti da nema dovoljno hleba.
Jedino što svi, realno, želimo je odmor, predah, čaša omiljenog pića i uživanje i smeh sa bližnjima. Možda bismo radije otišli u šetnju i usput se počastili nekom krofnom, našli se s prijateljima na kuvanom vinu ili gledali neki klasični božićni film.
Svi mi ovo prolazimo iz godine u godinu i retko kad smo potpuno rasterećeni dočekali ponoć.
Zato je pred vama deset saveta koji će vam pomoći da kompletnu pripremu za ovogodišnje praznike olakšate sebi maksimalno.
1. Kupite barem jedan paket končića za ukrase na jelci
Možda jedina stvar koja konkuriše izgubljenim čarapama u pranju je nestanak končića za lampione i druge ukrase na jelci.
Ne postoji ništa što može upropastiti ukrašavanje jelke poput traženja končića po kutijama za svaku kuglicu koju uzmete u ruku. Nemojte odlagati rešavanje ovog problema već u startu pripremite ove sitnice na vidljivo mesto.
Kada krenete da ukrašavate jelku, u kutiju u kojoj držite ukrase, na jednoj od unutrašnjih strana zalepite malu plastičnu ili platnenu vrećicu u kojoj ćete od sad pa nadalje čuvati te končiće.
2. Trpezarijski sto treba da bude bez ukrasa
Iako su trpezarijski stolovi na fotografijama slavnih uvek puni i bogati ukrasima, postavlja se pitanje šta sa svim tim onog trenutka kad poželimo da sednemo i jedemo. Ukoliko nemate komodu tik uz sto na koju ćete sve preseliti pre obroka i nakon toga sve vratiti, držite se pravila da sve na stolu mora da bude funkcionalno.
Zamislite frustraciju s predivnim stolom na kom ne možete nigde da poslužiti jelo koje ste ceo dan kuvali.
Praznični duh prenesite kroz male detalje na već korisnim predmetima - izaberite neki predivan stolnjak koji unosi energiju kao da ste celu prostoriju redizajnirali. Uz bele tanjire možete odabrati neku izraženiju boju s klasičnim prazničnim motivima.
Uz jednobojne tanjire koji nisu beli, možete odabrati bogato ukrašeni stolnjak svetlijih boja. Uz stolnjak uparite neke šik salvete, dva do tri pakovanja će vam biti dovoljna tokom decembra i januara.
3. Vreme je za veštačku jelku
Iako mnogi izbegavaju plastične jelke jer "to nije to", činjenica je da je život lakši s lako sklopivom jelkom čije iglice se ne suše i ne otpadaju. Takođe je činjenica da pravi bor koristimo jedva mesec dana svake godine, a njemu treba oko sedam godina da naraste da bi ga onda posekli.
Drugim rečima, možete uštedeti i desetak posečenih jelki jednom plastičnom koju će, realno, i vaši unuci moći da koriste. Veštačku jelku možete vrlo jednostavno kupiti onlajn i odabrati dostavu do vrata, što je velika prednost. Ukoliko mislite da će vam nedostajati miris prave jelke, postoje i sveće sa mirisom borovine.
4. Lampice uvek idu prve! Zatim sjajne trake, tek na kraju kuglice
Neretko se zaletimo s kićenjem jelke, izgubimo se u novogodišnjoj atmosferi i na kraju shvatimo da smo zaboravili da stavimo lampice na nju.
Jednom kada smo okitili jelku, gotovo je fizički nemoguće postaviti lampice. Radi se o misiji koja uključuje puno znoja i frustracija da je pametnije samo krenuti ispočetka.
Stoga ponovite sada barem 25 puta na glas "Lampice idu prve!". Ako ste u potrazi za novim lampicama, bacite oko na one koje menjaju toplo belo, hladno belo i šareno svetlo. Ima nešto u tom "ritmu" što umiruje i stvara posebnu atmosferu uveče.
5. Pet koraka do spašenih novogodišnjih kolačića
Prvo pravilo je da u jednom danu smete da pečete samo jedan tip kolačića. Iako nam se nekada čini kao da imamo vremena, energije i prostora za dva paralelna recepta, to nije najbolja ideja. Čak i ako ne upropastimo nešto u pripremi smese i njihovom oblikovanju, gubitak fokusa tokom pečenja i gubljenje živaca može uništiti sav vaš rad.
Zato je drugo pravilo ne otvarati rernu tokom pečenja.
Treće, sve kolače morate dobro ohladiti pre spremanja u kutije. Svakako ih stavite sve na jednu ravnu površinu udaljenu od rerne i pogledajte neki film pre njihovog pakovanja.
Četvrto pravilo vezano za je pakovanje – pakujte kolače u slojevima odvojenim papirom za pečenje. Osim što ćete tako sačuvati njihov izgled i svežinu, vaša kutija s kolačim će izgledati kao iz poslastičarnice.
Na kraju, ukrasite kutiju nekom grančicom jelke i neka vaši kolači dobiju tretman koji su zaslužili.
6. Odmah napravite listu ljudi i poklona
Najveći trošak tokom praznika nam stvaraju "last-minute" kupovine kada se impulsivno odlučujemo za poklone u koje nismo sigurni i pristajemo na više cene jer samo želimo da se rešimo te obaveze.
Odmah sad odvojite 20 minuta kako biste se setili i zapisali kome realno treba i želite nešto da poklonite. Zatim razmislite kome od tih ljudi poklanjate nešto kao pojedinac, a kome zajednički poklon s nekim.
Što pre smislite šta biste voleli kome da poklonite i potražite to u onlajn prodavnicama i katalozima kako biste sve naručili na vreme. Postavite neki rok za rešavanje svih poklona, poput 15. decembra ili čak i ranije.
7. Neka vaš novogodišnji kutak bude uz prozor koji nikad ne otvarate
Svi mi imamo taj jedan prozor koji uvek stoji zatvoren. Upravo takva mesta su idealna za koji novogodišnji ukras više. Staklo prozora već pruža površinu koja će pojačati bilo kakvo svetlo koje stavite u blizinu.
Uobičajena PVC stolarija oko prozora idealna je za malo lepljive trake ili one lepljive lampione kako biste pričvrstili prave ili veštačke borove grane, na njih okačili koju kuglicu, ili pričvrstili lampice i na njih okačili velike prozračne zvezde.
Ispod prozora možete staviti mirisnu sveću ili svećnjak za mirisna ulja. A u blizini postaviti nekog božićnog patuljka kako bi kutak bio još slađi.
8. Imate dvorište ili okućnicu? Manje je više
Kada planirate uređivanje prilaza kući ili ukrašavanje celog dvorišta, samo zapamtite da šta god da sad instalirate napolju, za mesec dana ćete morati ponovo pospremati. Maksimalno iskoristite infrastrukturu koju već imate.
Postavite bogati venac na ulazna vrata, zamenite otirač na ulasku s nekim s novogodišnjim motivima. Ako baš želite, izaberite jednu veću skulpturu poput slatkog osvetljenog jelena u dvorište.
Zamenite cveće na prozoru sa sezonskim biljkama ili improviziranim kombinacijama zimzelenog granja, ukrasnih zvezda i figurica, a iznad prozora stavite veliku mašnu. Oko ulaza možete staviti i lampice.
Neka to sve budu minimalne instalacije koje vam neće oduzeti puno vremena i novca, a istovremeno će pobuditi kreativnost deteta u vama.
Razmišljajte ovako - ukrasima spolja tek nagovestite što goste čeka unutra.
9. Ako koristite više od tri komada selotejpa po poklonu, nešto ne radite kako treba
Začudili biste se koliko ljudi zapravo ne zna da pakuje poklone. Nekim je pakovanje stvar navike od malena, drugim izvor inspiracije, a neki uopšte ne znaju kako tome pristupiti. Kako bismo srezali taj problem u korenu, imamo dva saveta.
Prvi, ako vam u prodavnici nude pakovanje poklona - pristanite. Šta više, pitajte i sami.
Ako to ne upali, samo upaliteneki "tutorijal". Za one koji pak žele mali izazov za ovu godinu, pogledajte kako da upakujete poklone bez ikakvog lepka. Nas je iznenadio:
10. Ne zaboravite da predahnete - isplanirajte dan bez ikakvih obaveza
Planovi za druženja, zabave, posete rođaka ili prijatelja koje dugo nismo videli prava su magija praznika. Ali ne zaboravite da su istovremeno i iscrpljujuća iskustva.
Unapred isplanirajte dan koji je samo za vas - probudite se onoliko kasno koliko vama odgovara, podgrejte ostatke hrane, popijte kafu ili vino gde i kada vama odgovara, podružiti se s vašim ukućanima i nemojte da operete ni jedan tanjir.
Nekada je važno stati i uzeti jedan duboki udah kako bismo zaista uživali u praznicima.