Dolazi sezona slava: Naučite bonton za stolom

Dolazi sezona slava: Naučite bonton za stolom

Ulazimo u period slava kada se više nego obično okupljamo na velikim zajedničkim ručkovima ili večerama. Valjalo bi znati pravila ponašanja za stolom, pa evo nekih koja mogu biti od koristi u ovoj i drugim prigodama.

Foto: Pixabay

Hleb nemojte da sečete nožem niti da odgrizate zubima veliko parče hleba. Bolje prstima otkinite malo parče i stavite ga u usta.

Meso se uvek jede viljuškom i nožem, osim ako je mleveno pa može da se jede i samo viljuškom. Šnicla se jede tako što se odseče jedno parče i pojede, a nikako da se cela odmah iseče na parčiće, pa se uzima jedno po jedno parče.

Foto: Shutterstock

Nekada se može čuti i da je u redu piletinu jesti prstima ali ako hoćete da ispoštujete bonton, onda ipak piletinu jedite nožem i viljuškom, a ne rukama. Piletina se doduše na slavama retko i služi ali ovaj savet može da se primeni na nekim drugim okupljanjima.

Ni ribu ne treba jesti prstima, već isključivo priborom, a to znači da se očišćena riba jede viljuškom a ako nije, kosti se uklanjaju nožem i viljuškom.

Foto: Pixabay

Što se salate tiče, pravilo je da se ona jede iz tanjirića koji stoji sa leve strane tanjira. Ako pak takvog tanjirića nema, onda salatu iz činije, kašikom koja je za to namenjena a ne onom kojom jedete, sipajte na svoj tanjir. Tako postupite i sa ostalim dodacima glavnom jelu kao što su povrće, sosevi i slično.

Foto: Shutterstock

Ni špagete se ne služe na slavama ali za druge prilike treba znati da se špagete uz pomoć kašike namotavaju na viljušku, pri čemu je namotavanje bolje početi od ivice tanjira.

Ako se na slavama i ne jedu špagete, kolači se sigurno jedu. Bonton nalaže da se torte, kremasti i čokoladni kolači jedu viljuškom, sitni kolači iz ruke dok veliki kolači mogu da se prvo izlome rukom na manje parčiće i onda jedu.  

Foto: Shutterstock

Zatvoreno za komentare.